11 Oktober 2008

Semporna: Kertas undi lebih- Malaysiakini

Dakwaan berlakunya kelebihan kertas undi berbanding perwakilan dalam pemilihan Ketua Pemuda Umno Bahagian Semporna semalam akan dirujuk kepada badan perhubungan Umno Sabah untuk diputuskan.

Ketua Umno Bahagian Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata persidangan perwakilan Pemuda bahagian itu yang bermula kira-kira jam 2 petang semalam berakhir kira-kira jam 7.30 pagi ini berikutan masalah teknikal itu.

Shafie berkata sehubungan itu beliau menyerahkan kepada badan perhubungan Umno negeri untuk membuat keputusan sama ada untuk mengarahkan mesyuarat diadakan semula atau sebaliknya.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Semporna di Dewan Masyarakat Semporna hari ini, Shafie berkata setakat ini belum ada keputusan muktamad tentang jawatan ketua Pemuda bahagian berkenaan, demikian menurut laporan Bernama.

Dalam pemilihan ketua Pemuda Umno Bahagian Semporna semalam, penyandang jawatan itu Dixon Abd Habi berjaya mempertahankan jawatan berkenaan, namun mendapat bantahan perwakilan yang mendakwa berlaku kelebihan kertas undi berbanding jumlah perwakilan.

Naib Ketua Umno bahagian berkenaan disandang oleh Abd Aziz Ibno.
Bagaimanapun, barisan kepimpinan Pemuda Umno bahagian itu yang dipilih semalam sebulat suara mencalonkan Khairy Jamaluddin untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno dalam pemilihan parti Mac depan.

Ulasan

Itulah perangai UMNO dari dulu kini dan selama-lamanya, macam ayam daging...masa ada makanan ni tak apa la dia pakat makan makanan yang tuan dia sediakan..tapi bila makanan tu habis dan tuan dia lupa nak tambah...ayam-ayam 'mencatuk' punggung-punggung kawan-kawan dia orang sebab tu kita tengok ayam-ayam ni kadang-kadang dah tak ada bulu dahkat punggung sebab kawan-kawan dia orang la yang makan....

Moral of the story....Cukup kita UMNO..UMNO dah tak relevan lagi dah..terlalu busuk untuk di dekati, terlalu jijik untuk di sertai....terlalu jahat untuk di dokongi apatah lagi di sanjungi.......
JOM MARI KITA SERTAI PAS BERAMAI-RAMAI- PAS FOR ALL

10 Oktober 2008

UMNO OH UMNO- Malaysiakini

Pemilihan UMNO sudah bermula..walaupun peralihan kuasa yang pada awalnya dipersetujui akan berlaku pada tahun 2010 akan tetapi tekanan yang begitu hebat dan desakan yang begitu kuat telah menyebabkan Pak Lah mengalah dan peralihan kuasa akan berlaku pada bulan MAC 2009, samada perkara ini menjadi atau tidak menjadi..sama-sama kita lihat dan perhatikan.

2008 ialah tahun sepatutnya UMNO bergolak..kerana telah menjadi jadual UMNO akan bergolak setiap 1o tahun, bermula 1988 dengan perpecahan yang membawa kepada pengharaman UMNO dan lahirnya Parti Melayu S46..selepas itu 10 tahun kemudian 1998....umno bergolak lagi dengan pemecatan Tim.Presiden UMNO dan memenjarakan beliau..yang akhirnya telah melahirkan PKR..kini sesudah cukup 10 tahun lagi....2008 riak umno untuk bertelagah dan berkrisis atau mungkin boleh di katakan sebagai sedang berkrisis telah jelas dan nyata.... Desakan pengunduran Pak Lah adalah titik permulaan kepada krisis yang lebih besar....bermula dari kepimpinan Pemuda kepada Kepimpinan UMNO sendiri.

Faktor Mahathir di lihat sebagai mendominasi UMNO semakin jelas...walaupun beliau telah meninggalkan kerusi utama UMNO bahkan meninggalkan UMNO itu sendiri akan tetapi Faktor beliau begitu kuat di dalam UMNO...Bermula daripada permintaan beliau supaya Pak Lah melantik Najib sebagai TPM, sehinggalah kepada desakan beliau agar Pak Lah berundur, tiada siapa yang dapat menafikan bahawa operasi menjatuhkan Pak Lah ini di mulakan oleh Dr Mahathir, sebelum dari pilihanraya lagi, serangan beliau kepada peribadi Pak Lah telah menyebabkan reputasi Pak Lah terjejas teruk yang juga turut terkesan dalam pilihanraya umum ke 12 baru ini. Gerakan ini terus berjalan dan semakin rancak lebih lagi apabila BN gagal mempertahankan 2/3 majoriti di Parlimen, dan gerakan menjatuhkan Pak Lah ini telah mendapat sambutan hangat di kalangan Ahli-ahli UMNO di peringkat bawahan...akhirnya kemuncak kepada gerakan ini ialah Dr Mahathir mengisytiharkan dirinya dan pengikutnya keluar dari UMNO (BARU) dan tidak akan masuk kembali selagi Pak Lah menjadi pemimpinnya. Akhirnya Gerakan ini telah berjaya....bukan sahaja menjatuhkan Pak Lah bahkan sekali gus memperteguhkan cengkaman Mahathir di dalam UMNO...lebih-lebih lagi apabila di lihat orang yang akan menggantikan Pak Lah ialah budak suruhan beliau (Najib & Muhyiddin) dan cukup mengejutkan bagaimana Mukhriz Mahathir sehingga kesaat rencana ini di tulis sedang mendahului Khary Jamaluddin dalam pencalonan Ketua Pemuda, Mukhriz yang pada awalnya di anggap sebagai penderhaka kepada parti sekarang ini semakin di julang oleh Pemuda dan pastinya selepas Mac 2009 nanti beliau akan bergelar Menteri Penuh.

Pengekalan pengaruh Mahathir di dalam UMNO beerti pengekalan dasar dan tabiat lama UMNO di zaman beliau dulu, dasar cantas, Kronisme, nepotisime, dasar ampu, bodek, politik Wang akan kembai bertapak teguh di dalam UMNO, kerana gaya dan tabiat kepimpinan Ala Dr Mahathir amat masak dan mudah diikuti oleh seluruh Ahli-ahli UMNO, antara kegagalan Pak Lah ialah beliau gagal mengikut rentak dan gaya politik Mahathir.

Adapun Najib untuk terus survive dalam UMNO mestila pandai memimpin ala Mahathir jika tidak beliau juga akan tersungkur dan tidak mustahil mahathir jugak akan menjatuhkan beliau (ika masih hidup). Antara langkah pertama Najib ialah mencipta musuh untuk Mahyuddin..sebagaimana Mahathir mencipta musuh untuk Musa Hitam dahulu iaitu Ku Li.... kita melihat bagaiamana pertembungan antara Musa-Ku Li yang menatijahkan Mahathir terus berkuasa, selepas Musa jatuh...bukan Ku Li yang naik tetapi beliau telah melantik Ghafar baba, di ciptakan pulak musuh kepada Ghafar Baba iaitu Anwar Ibrahim berlaku pertembungan antara Ghafar-Anwar..lahirnya team wawasan oleh Anwar menyebabkan Ghafar baba tersungkur...adakah Anwar berjaya menggantikan tempat beliau? tidak!, Mahathir tidak akan membenarkan tempat beliau terancam..sesiapa yang mengancam beliau akan di singkir dari UMNO....Ku Li yang mengancam belaiu disingkir dari UMNO dengan cara haramkan UMNO, Anwar yang mengancam beliau disingkir melalui kisah yang kita tahu bagaimana.

Jadi, jika najib mahu bertahan lama...beliau mesti menggunakan cara Mahathir ini...pecahkan orang di bawah...pasti kita akan dapat bertahan lama.....langkah pertama Najib kena lakukan ialah buang Badi Mahathir dari UMNO..cantas semua proxy Mahathir, selepas itu cari musuh untuk Mahyuddin...baru la beliau boleh berehat dengan tenang di atas.

Kepada Ahli-ahli UMNO.....kini tibalah masanya kamu semua menimbang untuk keluar dari UMNO dan menyertai PAS, kerana UMNO akan kembali kepada perangai asalnya..UMNO tidakl akan berubah untuk menjadi penaung kepada Ugama Bangsa dan Negara...tetapi UMNO akan terus menjadi penyangak utama dalam negara....pertukaran jawatan dalam UMNO tidak menjanjikan apa-apa perubahan dalam UMNO...UMNO sudah jadi parti cari makan yang menjijikan kerana cari makan dalam UMNO ialah Rasuah.

PAS FOR ALL!!

09 Oktober 2008

Adinda Pun Bukan..Anakanda Pun Bukan

Terlalu banyak cerita sewaktu cuti AidilFitri….cuba di ikuti sebaik sahaja tamat cuti ni..tapi dalam masa 2 hari ni walaupun semasa di kampung tak boleh online..tapi insyaalah masih dapat mengikuti isu-isuyang di perbicangkan oleh sahabat-sahabat bloggers…dalam banyak perkara dan isu yang keluar, paling menarik ialah kenyataan YB Khalid Samad, ntah apa yang di kehendaki oleh beliau dengan kenyataan-kenyataan beliau yang mungkin beliau rasakan amat bernas itu…saya cuba untuk mengamati tulisan-tulisan beliau dalam blog beliau…mungkin saya ni terlalu dungu untuk memahami kepintaran dan keintelektualan YB khalid…walaubagaimanapun kesimpulannya YB Khalid amat tak puas hati dengan kepimpinan PAS sekarang ini dapat dirasai dan di jiwai dalam penulisan beliau. Respond yang pertama yang ingin saya beri ialah dengan cabaran beliau terhadap ROSLAN SMS, SP, dan beberapa blogger lain tentang ayat Al Anfal 61-62.

Walaupun artikel ini telah di berikan penjelasan oleh Ust Nik Abduh, tetapi nampaknya YB Khalid masih lagi cuba untuk menegakkan Tali Kapal yang basah (http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com/2008/10/wahai-anakanda.html) itu dalam artikelnya yang baru ini, walaubagaimanapun saya rasa keperluan untuk menyertai sama perbincangan ini.

Ayat yang di turunkan oleh Allah SWT itu adalah berkaitan dengan perdamaian dan tidak pernah di dengari dari mana-mana pimpinan yang menggunakan ayat ini untuk bergabung dengan UMNO/BN kalau khalid ada atau sesiapa sahaja yang ada samada HUSAM, TULANG BESI, KHALID, atau sesiapa sahaja yang mempunyai bukti bahawa ada pimpinan PAS yang menyatakan akan menyertai UMNO/BN sila kemukakan. Ayat surah al Anfal 61-62 di gunakan oleh para perwakilan di dalam Muktamar di Ipoh baru-baru ini atau yang di tulis oleh mana-mana blogger hanyalah untuk menyatakan HARUS berbincang/muzakarah/muqabalah dengan UMNO/BN..takkan khalid tak boleh beza antara Bincang dan Menyertai/bergabung.. kerana secara jelas khalid kata:-

1. Mewajibkan bersatu atau bekerjasama dengan pihak lawan (UMNO/BN)

Saya rasa jelas bahawa setelah menanda-tangani Perjanjian Hudaibiyyah, Rasulullah tidak pula berpakat dan berkongsi kuasa dengan golongan Quraisy dan melanggar pula perjanjian bersama orang-orang di Madinah. Golongan Quraisy terus memerintah Mekah dan kekuatan mereka semakin lemah hari demi hari. Tiada pula usaha Rasulullah untuk mengukuhkan kedudukan mereka dan membantu mereka supaya tidak roboh. Ummat Islam di Madinah pula semakin kukuh, menangani masalah pengkhianatan dalaman kaum Yahudi dan memperluaskan ruang pengaruh mereka ke seluruh Hijaz dan luarnya. Tiada pula atas hormatkan ‘lissalmi’ maka ummat Islam duduk tak buat apa-apa.

Mengapa masih lagi cuba menentang kenyataan Presiden dan Timbalan Presiden bahawa tiada penggabungan antara PAS dan UMNO/BN..saya minta nak cabar khalid supaya ceritakan dengan terperinci perbincangan antara PAS dan UMNO yang di sertai oleh beliau! Khalid, Cikgu Pa dan Ust Nasa, manakala UMNO Khir Toyo dan Pak Lah….minta Khalid ceritakan sebelum pergi, semasa perbincangan dan selepas keluar dari perbincangan tersebut. Cerita dengan ikhlas dan habis..ada atau tidak di sebut untuk bergabung dengan UMNO/BN?

Betul khalid menyatakan bahawa 'lilsalmi' itu perdamaian, tapi kalau rujukan itu hanya kepada kita rumi yang di terjemahkan..saya rasa baik rujuk kitab arab dan belajar semula…. Ibn Khatir menyatakan {للسلم} أي المسالمة والمصالحة والمهادنة tiga perkataan yang di terangkan oleh Ibn Khathir ini hanya di terjemahkan oleh khalid sebagai perdamaian.. saya harap khalid belajar dulu apa makna ketiga tiga perkataan ini, apa makna Musalamah, apa makna Musolahah dan apa makna Muhadanah…..kalau tak tahu jangan la cuba tafsirkan Quran dengan kepada otak kita..adakah betul dengan tafsiran kita dengan gencatan senjata?

Khalid kata

Berdasarkan penjelasan ringkas ini, jelas bahawa konteks perkataan ‘lissalmi’ atau ‘perdamaian’ adalah ‘genjatan senjata’ serta berhenti berperang!

Mengapa khalid hanya menggunakan satu pandangan Ulama' sahaja dalam menafsirkan ayat ini (Al Anfal 61-62), peristiwa Hudaibiyyah hanya sebagai contoh yang di bawa oleh Ibn Khatir dan bukan menjadi Sebab Nuzul kepada Ayat ini,, jika kita membuka Fi Zilal Al Quran oleh Syed Qutb…beliau memberi satu lagi contoh bahkan di jadikan contoh utama sebelum daripada kisah Perjanjian Hudaibiyyah..iaitu bagaimana Perjanjian Rasulullah dengan Golongan Yahudi di dalam Mithaqul Madinah atau Piagam Madinah…yang secara jelas menunjukkan bahawa adanya perjanjian/ikat setia Kerajaan Rasulullah saw dengan golongan/Kabilah Yahudi di penggir Kota Madinah, perjanjian untuk sama-sama mempertahankan Bumi Madinah dan menjuruskan untuk sama-sama membangunkan Bumi Madinah, Yang mana perjanjian ini telah di khianati oleh bani Quraizah dalam perang Khandak.

Walaubagaimanapun bukanlah maksud di sini untuk mengakui bahawa PAS akan bergabung dengan BN/UMNO kerana telah ada penafian, di ulangi TELAH ADA PENAFIAN oleh Presiden, Timbalan Presiden, Timbalan Mursyidul Am berkali-kali-kali, yang menjadi kehairanan mengapa YB Khalid CUBA MEMAKSA khalayak ahli PAS untuk menerima bahawa PAS akan bergabung dengan BN/UMNO? Dan tidak salah untuk menyatakan bahawa Khalid cuba untuk memaksa ahli PAS supaya berkata bahawa Presiden, Timbalan Presiden bercakap bohong, sedangkan Presiden di dalam Muktamar baru-baru ini telah menjelaskan bahawa jika perkara tersebut berlaku maka MUKTAMAR KHAS akan di adakan.. takkan tak faham ucapan presiden macam tu…kalau faham kenapa masih cuba untuk mengungkit cerita penggabungan PAS dengan UMNO/BN.

Nasihat saya….tak kira la jua kedudukan YB Khalid….jangan terlalu ego dengan diri saudara…takkan sekali menang sahaja sudah rasa strategi kita cukup ampuh, Hujjah kita paling bernas, strategi kita paling hebat hujjag orang lain boleh pakai jentik sahaja…dan bukan lah bermakna apa bila orang senyap bila membaca hujjah-hujjah kita itu bukan bermakna bahawa mereka tidak ada hujjah balas…tapi mungkin malas nak layan kita yang merapu tak tentu pasal…

Insyaalah kalau ada masa kita bincang surah An Nahl ayat 94 dalam masa lain

07 Oktober 2008

Tazkirah Untuk Pentazkirah PAS Terengganu

Dengan merujuk kepada artikel yang di tulis oleh Cacing Hijau di http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=16947 yang dengan mudah membuat andaian dan analisa yang mempunyai niat yang tidak baik terhadap PAS Terengganu

Cacing hijau kata

Saya bersetuju atas semua pandangan untuk mengukuhkan halatuju dan gerak tari perjuangan Pas. Namun saya kurang bersetuju apabila taktikal dan strategi yang dirangka oleh pemimpin-pemimpin Pas Terengganu begitu diagung-agungkan oleh pendokong Pas.

Sesuatu yang perlu beliau perjelaskan dengan betul..apakahyang dimaksudkan dengan strategi yang dirangka oleh pimpinan-pimpinan PAS Terengganu dan agung-agungkan oleh penyokong PAS…Apa Strategi itu? Satu kenyataan penghinaan terhadap kepimpinan PAS dari negeri-negeri lain yang seolah-olah dipaksa menerima pandangan, Ingat Pasca Pilihanraya 2004 apabila PAS seluruh Terengganu sedang mempersiapkan Petisyen, tetapi lantaran Strategi PAS Kelantan di bawah Dato' Husam yang mengadakan hubungan sulit dengan Khairi Jamaluddin (tak lapor pun kepada Mesyuarat AJK Pusat) telah menyebabkan PAS Terengganu menggugurkan semua Patisyen PAS di negeri Terengganu walaupun ada bukti kukuh untuk itu….nilai dahulu percakapan kita sebelum bertutur dan menuduh.

Cacing Hijau Kata

Prinsipnya mudah, semua orang hanya boleh memberi satu undi.

Orang Islam dan bukan Islam, semua satu undi.

Orang kaya dan orang miskin, juga masing-masing satu undi.
Orang segak dengan orang capik, juga satu undi.
Orang sihat dengan orang sakit, masing-masing satu undi.
Bagi mendapat sokongan majoriti dan diterima secara menyeluruh Pas mesti mengambil kira semua komponen masyarakat yang ada.
Pas tidak boleh menang dengan hanya undi orang Pas sahaja.

Inilah yang tidak dilakukan oleh Pas Terengganu.
PKR Terengganu lumpuh dan tenat 'diganyang' oleh Pas.

Jika anda tidak tahu secara sepenuh berkenaan perundingan antara PAS dan PKR di Terengganu jangan pandai-pandai menuduh. Jangan sedap mulut menuduh PAS Terengganu mengayang PKR sampai lumpuh….anda patut bertanya kepada PKR sendiri jika mereka lumpuh….Berapa kerusi yang di berikan kepada mereka walaupun semua tahun mereka tidak ada Ahli dan petugas…..berapa banyak peyokong dan petugas PAS marah kepada PAS Terengganu kerana memberikan kerusi tersebut kepada PKR, Siapa yang membayar Wang Pertaruhan untuk calon-calon PKR dalam Pilihanraya ke 12 di Terengganu kalau bukan PAS Terengganu, siapa yang siapkan Poster calon PKR di Terengganu kalau bukan PAS Terengganu.?

Sehari Sebelum Penamaan Calon di adakan majlis Berbaiah calon-calon…PKR masih belum dapat menentukan calon mereka di SeberangTakir, PAS tetap tidak merampas kerusi tersebut kerana itu hak PKR, Kerusi Bandar adalah hak PKR dan walaupun PAS berpendapat bahawa lebih baik calon berbangsa cina yang semoleknya bertanding…akan tetapi oleh kerana itu hak PKR maka PKR lah yang tentukannya.

Cacinghijau kata

Akibatnya, ketika negeri-negeri lain begitu gah meraih kemenangan, Pas Terengganu ditolak oleh rakyat yang majoritinya Melayu dan Islam.

Kalau dah orang Melayu dan Islam sendiri menolak Pas, apa lagi yang Pas Terengganu hendak banggakan.

Ketika negeri lain yang Pasnya tidak begitu kuat seperti Johor, Perak, Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan dan lain-lain boleh menang, kenapa Pas Terengganu tersungkur penuh keaiban?

Mengikut kenyataan dari Jawatankuasa Post Mortem PAS Pusat, Undi Melayu yang memihak kepada pembangkang yang meningkat hanya di Kelantan, manakala negeri-negeri lain mengalami penurunan…sebab itu di Pulau Pinang PAS hanya menang 1 kerusi, di Perak PAS menang paling sedikit walaupun PAS bertanding paling banyak, kerana pengundi melayu di Perak tetap memilih UMNO, begitu juga di Selangor..macamana dengan kawasan majoriti melayu? PAS Selangor menang 8 kerusi sama macam PAS Terengganu..jangan menuduh Melayu/Islam hanya menolak PAS di Terengganu..tetapi Melayu Islam menolak PAS di semua negeri. Di Terengganu hanya 3 dun yang ada pengundi cina yang agak ramai… Jertih, Cukai dan Kuala Terengganu, di Pengkalan Berangan tidak menjadi penentu. Kekadang kita tertanya-tanya mana peranan petugas PKR dalam menguasai pengundi cina ini!!??

Cacinghijau merapu

Jawapannya mudah, strategi politik Pas Terengganu tidak menjadi. Saya berautoriti untuk mengatakan hakikat ini kerana saya orang Terengganu dan terlibat dengan jentera Pas Terengganu.

Tak tahulah pulak kalau ada kawan-kawan daripada negeri lain yang lebih faham tentang negeri Terengganu berbanding saya, lalu ingin menentang pandangan saya.

Apa autoriti kamu untuk bercakap tentang strategi PAS Terengganu..kalau setakat terlibat dengan UPU atau kawan seorang calon?! Apa yang kamu faham tentang negeri kamu ini? Jangan cuba untuk bercakap tentang PAS Terengganu jika baru mengenal Jentera Terengganu semasa pilihanraya ke 12 baru ini, atau apakah yang di mnaksudkan dengan jentera itu hanya pimpinan di perinkat atas sahaja?! bagaimana dengan kamu di peringkat upu yang kamu amat banggakan itu..adakah tugas yang di amanahkan oleh JPN Terengganu kamu laksanakan? Jangan cuba cakap pasal autoriti

Selain itu Pas Terengganu juga sentiasa memusuhi dan meletak prasangka yang sangat tinggi kepada Anwar Ibrahim.

Sedangkan pada masa sekarang dan dalam PRU 12 lepas, massa/rakyat umum begitu menerima dan mengagumkan Anwar.

Pas Terengganu tidak bijak memanfaatkan peluang ini untuk mendapat sokongan dan kepercayaan masyarakat.

Akhirnya mereka tewas teruk dalam PRU 12 yang lepas.

Dalam gerakan Islam, apa sahaja strategi yang syarie boleh digunakan untuk mencapai matlamat perjuangan.

Apa yang tidak syarienya mempergunakan Anwar untuk Pas menang di Terengganu?

Jika strategi mempergunakan Anwar berjaya dalam pilihanraya baru-baru ini, mengapa kawasan melayu di negeri lain yang jugak menggunakan Isu Anwar jugak tewas? Seperti yang di huraikan di atas? Hatta di Pulau Pinang sendiri…mungkin Betul apa yang di katakan oleh Muhamad Sabu bahawa Isu Anwar hanya berkesan di kawasan Bukan Melayu sahaja…

PAS Terenggnu memusuhi Anwar?!! Ni ambik dari mana?kalau nak di kira dari kenyataan Pesuruhjaya PAS baru ni..itu kenyataan lepas Pilihanraya (itupun kalau nak diistilahkan memusuhi…tapi sebenarnya teguran dan pandangan)….apa bukti PAS Terengganu musuhi Anwar sebelum pilihanraya?

Ulasan Cacinghijau tentang Erdogan…satu-satunya ulasan yang paling merapu yang pernah saya baca….sebagaimana yang saya kata pada awal…..takat mana sangat PAS Terengganu boleh kuasai pemikiran Ahli PAS seluruh Malaysia…dan jangan kamu terlalu busuk hati dengan PAS Terengganu dengan tohmahan sebegini, kamu sebenar yang melebelkan PAS Terengganu dengan berbagai lebel dari awal tulisan kamu hingga ke akhir tulisan kamu.

Terlalu lama saya membiarkan penyangak yang kurang ajar menyerang PAS Terengganu….tanpa sebab….PAS Terengganu tak pernah kata kepada PAS Lain semasa menang 1999, tak pernah kata ke Selangor kenapa tak pandai tawan pengundi, tak pernah kata ke Kedah, dan tak pernah kecik hati kepada PAS Kelantan kerana demi untuk menyelamatkan Kelantan, PAS Terengganu terpaksa gugurkan semua patisyen walaupun tugas mengumpulkan bukti mengambil masa berminggu… Kerana AHLI, PENYOKONG, PENDOKONG PEMIMPIN PAS DI TERENGGANU MENYEDARI BAHAWA KITA ADALAH PARTI ISLAM SEMALAYSIA.


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda