19 Mac 2010

Dr Ahmad Muhammad Ahmad Taib- Syeikh Al Azharصدر الرئيس محمد حسنى مبارك اليوم الجمعة 19مارس القرار الجمهوري رقم 62 لعام 2010م بتعيين فضيلة الدكتور أحمد محمد أحمد الطيب شيخاً للأزهر.
وينص القرار على تعيين الدكتور أحمد محمد أحمد الطيب شيخا للأزهر، خلفاً للشيخ محمد سيد طنطاوي الذي توفي الأسبوع الماضي.
وكان شيخ الأزهر محمد سيد طنطاوي توفي الأربعاء الماضي في السعودية عن عمر 81 عاما، إثر إصابته بأزمة قلبية مفاجئة.
وتعتبر جامعة الأزهر المرتبطة بالجامع والتي أسست في القرن العاشر أهم مركز للتعليم الإسلامي السني في العالم، وتصدر المؤسسة فتاوى عدة لإرشاد المسلمين.
من جانبه، هنأ فضيلة الدكتور على جمعة مفتى الجمهورية، الدكتور أحمد الطيب شيخ الأزهر الجديد عقب صدور قرار السيد رئيس الجمهورية بتعيينه شيخا للأزهر خلفا للدكتور محمد سيد طنطاوي الذي توفى قبل أيام.
وأعرب مفتى الجمهورية -أول المهنئين لشيخ الأزهر الجديد- عن أمله للدكتور أحمد الطيب في أن يوفقه الله في هذه المهمة الكبيرة لخدمة الإسلام والمسلمين في مصر والعالم.

كما أشاد المفتى -في البرقية التي بعث بها إلى شيخ الأزهر الجديد– بالدور الكبير للدكتور أحمد الطيب من خلال علمه ومكانته الدينية والعلمية، مؤكدًا التعاون التام بين كل المؤسسات الدينية في مصر من أجل خدمة الإسلام والمسلمين
.

17 Mac 2010

UMNO Celaka!!selama-lama UMNO tuduh PAS kalau ceramah dok kata ke Orang...ha ni bukan TAIK UMNO

16 Mac 2010

AYUH KELANTAN TERENGGANU-BANGKITGerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) ingin sekali menegaskan bahawa matlamat utama GEGAR ialah mendapatkan hak bayaran tunai atau royalti kepada kerajaan dan rakyat negeri berasaskan kepada Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian Petroleum menurut Seksyen 4 Akta pada 1975.

Sehingga matlamat ini tercapai, GEGAR akan terus menganjurkan berbagai kempen dan usaha bagi menyemarakkan dan menggerakkan sokongan padu rakyat.

Sehubungan ini, GEGAR telah merangka berberapa siri penerangan. Terdekat, GEGAR akan menganjurkan Dialog dan Solat Hajat Perdana Royalti Rakyat Bersama YBM Tengku Razaleigh Hamzah pada 18 Mac 2010, di Terengganu Ekuestrian Resort (TER), Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Majlis akan bermula dengan solat hajat di Masjid Tengku Tengah Zaharah pada jam 7.30 malam dan dialog akan diadakan selepas solat Isyak di Resort TER.

Dan, dua hari selepas itu, pada 20 Mac, GEGAR akan mempersembahkan Memorandum Rakyat Menuntut Royalti kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin sempena keberangkatn baginda DYMM ke Terengganu. Persembahan ini dijangka pada jam 11.45 pagi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud. GEGAR menyeru rakyat Terengganu dan Kelantan hadir ke acara-acara ini.

KONVOI RAKYAT KELANTAN PERSEMBAHKAN MEMORANDUM KEPADA YDPA

Bagi meraikan rombongan rakyat Kelantan ke Terengganu untuk acara persembahan memorandum, YAB Menteri Besar Kelantan telah bersetuju untuk melepaskan konvoi 200 buah kereta di Bukit Yong, Pasir Puteh, pada jam 7.30 pagi, 20 Mac 2010.

Rakyat Kelantan dijemput menyertai konvoi ini dengan mengibarkan bendera negeri Kelantan dan berpakaian baju berwarna merah sempena warna bendera negeri Kelantan.

Kibaran bendera Kelantan ini juga bersempena menyambut Hari Keputeraan DYMM Sultan Kelantan yang akan menjelang dan bagi menzahirkan perasaan kasih dan dekatnya rakyat kepada DYMM al-Sultan. GEGAR menjangkakan lebih 10 000 rakyat akan bersama dalam program ini.

Sementara itu, GEGAR mengingatkan rakyat bahawa pada bulan Mac ini genaplah 10 tahun Negeri Terengganu dinafikan hak royalti oleh Kerajaan Pusat.

GEGAR dengan ini menegaskan lagi bahawa royalti adalah hak rakyat berdasarkan kepada undang-undang, fakta dan sejarah dan kerajaan Persekutuan mesti menghentikan ketidakadilan ini.

Sebaliknya, kezaliman kini telah dilanjutkan pula kepada rakyat dan Negeri Kelantan dengan menafikan bayaran royalti dengan beralasan Akta Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 1969. Walhal, ordinan ini telah dimansuhkan. Akta Ordinan Darurat 1969 ini tiada kena mengena dengan tanggungjawab PETRONAS untuk membayar kepada negeri.

Hanya Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA) yang boleh diguna pakai kerana Seksyen 13 Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979 telah pun memansuhkan Ordinan Darurat 1969 seperti Perkara 13 dalam Akta 216 : Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979:

13. (1) Ordinan (Kuasa-kuasa Perlu) Darurat, 1969 adalah dengan ini dimansuhkan.

Penafian hak negeri ini membuktikan semangat federalisme yang dimeterai sejak kemerdekaan negara telah dinodai oleh Kerajaan Persekutuan walhal dalam amalan federalisme, negeri mempunyai hak mentadbir urus hal-hal yang di bawah bidang kuasa negeri. Melalui hak dan perhubungan yang jelas, baik dan terjamin inilah pembangunan untuk kepentingan rakyat dapat diusahakan dengan berkesan.

GEGAR percaya usaha menuntut hak rakyat ini akan terus berkobar bukan sahaja dari GEGAR tetapi dari seluruh rakyat sepertimana sokongan yang telah dibuktikan melalui Himpunan 100,000 Rakyat Menuntut Royalti pada 28 Januari 2010 lalu di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu Kelantan.

GEGAR akan terus komited dalam perjuangan murni ini bersama rakyat jelata menuntut hak royalti.

“ROYALTI HAK RAKYAT”


Terima kasih.

Dr Abdul Halim Bin Yusof
Mohamad Fauzi Bin Abu Samah
Pengerusi Bersama, Gerakan Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR)AYUH RAKYAT KELANTAN TERENGGANU,BANGKIT DAPATKAN HAK KITA

14 Mac 2010

Enam Gambar Ahmedinijad Presiden Iran, seribu makna

Sarapan beliau ialah bekal yang di sediakan oleh Isterinya.

Lebih suka tidur di atas karpet walaupun keluar negara (foto oleh Adiknya)

Berada bersama dengan rakyat di dalam saf, lambat pergi masjid belakanglah duduknya

Akan sembahyang di mana sahaja apabila masuk waktu

Majlis perkahwinan anak lelakinya

Sedang di temuramah oleh wartawan termasuk dari Amerika

Pemimpin Islam sama saje tabiat dan perangai...kebesaran dan dunia hanya sementara

Politk Kebencian: UMNO memulakannya!!


Penuh Kebencian!!

Suatu perkara yang perlu kepada penilain semula tentang apa yang berlaku di dalam masyarakat pada hari ini, ialah bagaimana politk kebencian boleh timbul dan mekar di dalam negara kita, politik kebencian adalah sesuatu yang tidak di amalkan oleh rasulullah saw dan juga pada nabi-nabi, yang ada pada zamana tersebut ialah tanggungjawab dan amanah yang perlu di laksanakan, perbicangan hari ini ialah berkaitan dengan politik kebencian. Terbaca satu artikel yang di tulis oleh UMNO yang telah meletakkan bahawa PAS lah pencetus politik kebencian dengan memandai-mandai mengetahui apa yang ada dalam hati PAS tentang sumbangan UMNO pada Islam.

Untuk pengetahuan UMNO, PAS ada neraca sendiri untuk menilai UMNO samada dia membela Islam atau tidak dan neraca PAS ialah Al Quran dan As Sunnah, jangan UMNO dok mengigau bahawa buat masjid itu satu benda yang boleh dianggap kerja utama di dalam Islam walaupun ianya salah satu kerja penting, Rasulullah pernah memerintahkan supaya masjid di bakar kerana ia di bina bukan di atas takwa tetapi atas dasar nak pecah belahkan manusia, berapa banyak masjid yang UMNO bina bertujuan untuk itu?
Berbalik kepada persoalan politik kebencian, selama 50 tahun lebih UMNO memerintah Malaysia, dan perjuangan kemerdekaan Malaysia sebenarnya bermula sejak daripada hari pertama Melaka di jajah oleh Portugis, berbagai pihak telah bangkit dan berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu ini, dan pada hari ini sejarah kemerdekaan Tanah Melayu hanya di baca mulai tahun 1946 kononya UMNO lah yang mempelopori perjuangan kemerdekaan, namun sebelum dari itu mereka yang telah mengorbankan bukan sahaja harta tapi nyawa dan umur mereka untuk kemerdekaan telah di nafikan sumbangan, bahkan ada yang menjadi mangsa politik kebencian UMNO, apabila UMNO mahu menjadikan diri mereka sebagai hero orang Melayu, UMNO mesti menjadikan penduduk tanah melayu ini benci kepada musuh-musuh mereka, maka di terapkan rasa kebencian kepada perjuang kemerdekaan dan perjuangan mereka, tentu kita ingat ucapan Dato’ Onn tentang ‘bahaya dari gunung’ yang di tujukan kepada Hizbul Muslimin , begitu juga tohmahan yang di tujukan kepada pejuang kemerdekaan berhaluan kiri, sebagai contoh Shamsiah Fakeh yang telah terfitnah yang akhirnya menghabiskan hampir separuh umurnya di luar negara, shamsiah fakeh pernah meluahkan tentang UMNO

“seperkara yang menghairankan dan menyedihkan ialah parti UMNO, ini mengambil politik dan pendirian yang bekerjasama dengan penjajah Inggeris dan menentang parti dan pertubuhan kebangsaaan sayap kiri, UMNO mulanya memakai semboyan ‘Hidup Melayu’ dan menentang semboyan ‘merdeka’. Dipandang daripada pengertian politik revolusioner, bahawa UMNO adalah parti reaksioner. Sejarah telah membuktikan bahawa dalam perjuangan menuntut kemerdekaan, tidak ada ahli UMNO yang di tangkap atau di penjarakan oleh kerajaan British. Apatah lagi tiada seorang pun yang mati di tali gantung’
Memoir Shasiah Fakeh: dari Awas ke rejimen10: m/s 30

Itu pandangan orang yang pernah di kenakan politik kebencian oleh UMNO, ramai danbanyak pihak lagi yang di hemburkan dengan berbagai fitnah semata-mata perasaan benci UMNO kepada mereka dan demi untuk memenangi hati rakyat jelata.

Pasca kemerdekaan UMNO semakin garang dan semakin galak dalam memerintah negara, sekatan demi sekatan di kenakan kepada parti pembangkang, penyokong-penyokong dan ahli-ahlinya di semua peringkat. Atas dasar kebencian kepada penyokong PAS, jika sekiranya penyokong PAS itu petani, di nafikan segala subsidi, jika sekiranya penyokog PAS itu kakitangan kerajaan (guru terutama) akan di tukar ketempat yang paling tidak munasabah, kalau sekiranya penyokong itu mempunyai anak di nafikan biasiswa dan bantuan serta peluang ke asrama penuh, walaupun cemerlang, ibarat kata UMNO BENCI KEPADA PAS ULAT TAIK, jika sekiranya di lihat ada penyokong PAS mendapat sedikit kesenangan maka akan di usahakan juga agar kesenangan itu hilang dari penyokong PAS. Namun tiba-tiba UMNO kata PAS yang menimbulkan dan menjadi punca politik kebencian.
Atas dasar politik kebencian la, UMNO telah menyekat Royalti Petroleum kepada kerajaan PAS di Terengganu dan Kelantan, atas dasar kebencian la hak parti politik yang berdaftar secara sah di Malaysia untuk muncul di Media Elektronik dinafikan walaupun mereka Menteri Besar, hampir semua tidakan zalim yang disifatkan oleh Presiden PAS sebagai seperti firaun itu di lakukan oleh UMNO
Lahir lagi berbagai perkara akibat politik kebencian UMNO ini, yang kita lihat semakin lama semakin buruk, Agensi Kerajaan, Jabatan Kehakiman, dan akhir-akhir ini kita lihat intitusi Di Raja jugak cuba untuk di heret bersama politik kebencian UMNO ini.
Bagi PAS, kita tidak mengamalkan hal seperti ini, kita kena ikut apa yang Rasulullah lakukan, tetap berdakwah dan pergi berjumpa dengan golongan Jahiliyyah Quraisy untuk memujuk mereka, tetap tidak menghukum kaum Thaqif di Taif walaupun Rasulullah di hujani dengan batu, kita juga mengikut sunnah nabi Musa yang tetap pergi kepada Firaun walaupun firaun pernah menyuapnya dengan bara api dengan penuh kebencian, namum politik kebencian itu tidak boleh di amalkan…biarkanlah UMNO dengan tradisi mereka kerana ajal mereka semakin hampir.
Timbul pulak serangan yang kononya di lakukan oleh penyokong PAS, itu hanyalah sedikit tindak balas yang di lakukan oleh pemuda yang tahap kesabaran mereka habis sebagaimana Saad bin Abi Waqqas pernah menyerang seorang kafir Quraisy yang menghalangnya dari bersembahyang ketika di Makkah, apabila sampai berita itu kepada Rasulullah saw, baginda tidak memarahi Saad cuma memberitahu masa belum tiba wahai Saad


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda