21 Mei 2009

Al Fatihah Untuk Pak Su Weil Manek UraiADUN Manik Urai, Ismail Yaacob meninggal dunia kira-kira subuh hari ini di hospital Kota Bharu dan PAS memanggil satu sidang media di Kuala Lumpur berhubung perkara tersebut.

Difahamkan Ismail, 60, dimasukkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II pada 26 April lalu kerana menghadapi masalah di bahagian kakinya sehingga menyebabkan kesihatannya sering kali terganggu.


Allahyarham antara ADUN yang paling lama berkhidmat di Kelantan sejak memenanginya pada pilihanraya umum 1986.

Kecuali pada 2004, allahyarham sudah lima penggal dipilih mewakili kawasan tersebut - bawah parlimen Kuala Krai yang diwakili bendahari PAS Dr Hatta Ramli.

Pengarah pilihanraya PAS Datuk Mustafa Ali dijadual mengadakan satu sidang media di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur jam 11 pagi ini.

Beliau juga dijangka mengulas pilihanraya kecil DUN Penanti yang akan bermula Sabtu ini sehingga 31 Mei.


Keputusan pilihanraya umum 2008 bagi N41 Manik Urai

Jumlah pengundi: 12,292 orang
Peratusan kaum: Melayu 99.25%, Cina 0.44%, India 26%, Lain-lain 0.02%

1. Ismail Yaacob (PAS) 5,746
2. Mohamed Zulkifli Omar (BN) 4,394

Majoriti: 1,352
Jumlah undi: 10,332
Peratus mengundi: 84.05%
Undi rosak: 192

18 Mei 2009

Alahai UMNO...Sekali sekala apabila kita menjengah ke dalam politik UMNO BN ni kadang-kadang menggelikan hati, kadang-kadang kita merasakan apakah UMNO ni hidup di dunia yang lain…apakah pemimpin mereka tidak tinggal di Malaysia, kerana apa yang mereka lakukan sekarang ini sudah lari jauh dari kehendak rakyat, jauh dari slogan yang merek laungkang, jauh hari matlaamt yang mereka letakkan, sehingga kita merasakan mereka semua ini sedang main pondok-pondok, bukan memerintah negara.


Kita ambil beberapa contoh:-

Pertama : BN DAK WA MEREKA TIDAK MENGATUR KEPUTUSAN MAHKAMAH Apabila YAB DSMN di istiharkan sebagai menteri besar yang sah oleh mahkamah tinggi pada 7 Mei yang lalu, semua penyokong PR begitu gembira, manakala penyokong BN ‘moyok’ macam ayam kalah berlaga, najib mengeluarkan kenyataan meminta supaya semua penyokong BN bertenang, pada besok hari 8 Mei Zambry memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan supaya mahkamah itu menagguhkan pengisytiharan DSMN sembagai MB Perak yang sah, pemohonan masuk pukul 9.00 pagi, kes di dengar lebih kurang pukul 11 pagi, keputusan pukul 1….wow semua terkejut…apa ni UMNO main belakang ke? Orang UMNO kat kedai-kedai kopi cakap …issshhhh mana ada …ini kan kes mustahak tentulah kena percepatkan….. kemudian bila DSMN memfailkan rayuan untuk mengenepikan rayuan Zambry…tiba-tiba tak boleh macam Zambry dapat?...kenapa sampai beberapa hari? Kenapa sepatutnya hari ini 18 Mei dan di pinda pulak kepada hari khamis ni 21 Mei….kes yang sama kalau kita kata apa yang di bawa oleh Zambry itu penting dan mustahak…apa yang salah dengan Rayuan DSMN ini pula? Kan kes yang sama?
Dah la UMNO….. jangan dok temberang rakyat lagi la….rakyat sekarang ni rakyat yang belajar, bukan macam zaman dulu lagi, rakyat sekarang ni rakyat yang reti menilai….yang tak reti tu ialah rakyat yang tiada maruah diri, pekak badak….tak payah kita beralasan lagi dah memang mahkamah di atur oleh UMNO…UMNO dah rogol Mahkamah….. mana penjelasan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri tentang perkara ini…kenap perbicaraan yang menguntungkan UMNO boleh di buat dalam masa sehari….cukup masa pulak hakim….pegawai-pegawai di Mahkamah Rayuan cekap pulak hari tu??? Bagi sikit alasan rakyat nak dengar ni…bila rakyat buat apa-apa tuntutan sebagai contoh ibu bapa Nurin Jazlan, kanak-kanak yang di bunuh kejam tempohari telah tampil meminta keadilan di mahkamah dengan mendakwa pihak polis kerana gambar post mortem anaknya boleh tersebar di internet…kesedihan yang di ratapi oleh bukan ibu bapanya sahaja bahkan seluruh Malaysia tiba-tiba ada pihak yang dapat untuk dengan memperdagangkan gambar post mortem anaknya…sehingga sekarang ini tiada pendakwaan??? Mana kecekapan pihak Jabatan Peguam Negra? Mungkin kerana….kes Adin Nurin tidak menguntungkan UMNO maka lambat-lambat pun tak apa????

KEDUA : One Malaysia
Slogan baru ciptaan Najib …rakyat di utamakan semuanya adalah rakyat…Mahyuddin ketika mengulas kes Perak menyatakan bahawa kepentingan rakyat di utamakan…lagi satu pening…kadang-kadang saya terfikir..pemimpin UMNO dah sasau ke macamana?
Jika sekiranya Rakyat di utamakan mengapa kes Perak ini tidak di kembalikan kepada Rakyat..kenapa memaksa rakyat menerima apa yang mereka telah nyatakan bahwa mereka tidak suka…ooo merek jawab…ada yang suka..baik kalau ada yang suka dan ada yang tak suka…kenapa tak kembalikan kepada mereka supaya merek dapat memilih dan menentukan yang mana satu pilihan mereka. Susah sangat ke macam tu??? Payah sangat ke UMNO??? Sehingga nak buat pilihanraya pun payah….ooo membazir duit rakyat!!!! Sejak bila UMNO ingat pasal pembaziran? UMNO dok mentekarah duit rakyat sejak 50 tahun lamanya berapa banyak projek gajah putih yang UMNO buat..kat Besut sekarang ni…boleh atur projek membazir yang di lakukan oleh UMNO
1) Pasar Jertih ( dah berapa kontraktor dan bila nak siap pun tak tahu)
2) Medan Selera (Depan Balai Polis Trafik….JKR Tak lulus, dah bertukar kontraktor berapa kali pun tak tahu sampai sekarang tak boleh guna)
3) Jejantas depan SK Padang Luas ( Nak siapkan tu entah berapa kali tender di keluarkan)
4) Taman Ilmu di Dendong (Ratusan Juta….MB Terengganu kata…nak bina macamana orang tak mari tengok pun….sampai sekarang tak tahu kemana penghujungnya)
Itu kat Besut sahaja…..kat lain tak cakap lagi..berapa banyak ketirisan yang berlaku seluruh negara…bukankah itu pembaziran….
Tiba-tiba bila nak kembalikan hak kepada rakyat….UMNO kata membazir…membazir bila tidak menguntungkan puak-puak UMNO…bila untuk kepentingan rakyat…hak rakyat…unsur-unsur membazir di ungkitkan

Ketiga : PRK Penanti. Baru sekejap UMNO/BN dan isytihar bahawa mereka tidak akan meletakkan calon dalam PRK Penanti dengan alasan bahawa perletakan Fairus tempohari adalah untuk menyelesaikan masalah dalaman PKR, maka mereka tak mahu melibatkan diri dalam masalah tersbut.
Ini pun lucu…bilakah masanya parti politik boleh di pisahkan daripada rakayat…bila masalah yang timbul dalam satu-satu parti itu melibatkan kepentingan rakyat, maka hak itu mesti di kembalikan kepada rakyat, begitu juga bila masalah itu melibatkan kepentingan Ahli sesebuah parti maka mestilah di kembalikan kepada ahli parti yang menentukan sebab itulah dalam mana-mana parti politik dia ada Kongres KHAS, Perhimpunan KHAS, Muktamar Khas.
Bila masalah yang melibatkan Fairus tempohari melibatkan kepentingan rakyat maka hendaklah di serahkan kembali kepada rakyat..itu pun Najib tak faham ke? Apa la punya PM…tak dak akai ke!?
Tapi sebenarnya UMNO /BN sudah takut..macam orang yang sudah tahu ajal mereka …pasti mereka sudah gabra sekarang lebih-lebih lagi dok ingat dosa yang di lakukan..macamana nak jawab soal kubur, macamana nak jawab depan Allah …begitu juga pemimpin UMNO..mereka dok fikir dah macamana nak jawab depan Rakyat nanti jika mereka kalah….dosa mereka kepada rakyat terlalu banyak…..berapa banyak kes-kes lama tak selesai….BMF, Maminco…tu yang lama-lama….yang baru banyak lagi, Tabung Haji, Bank Islam, hoiiii banyak hoooiii tak terjawab la UMNO, tu belum asuk UMNO negeri lagi, UMNO Bahagian lagi, UMNO cawangan lagi…..banyak-banyak tu yang mereka dok serabut ni, duduk tak kena, berdiri tak kena, tido tak kena, berjalan tak kena, berlari tak kena, mandi tak kena, semua sekali la tak kena.

Wahai penyokong-penyokong UMNO…..Insaflah UMNO dah lama khianati rakyat.

'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda