06 Februari 2011

Presiden PAS BODOH-MSO

Sebodoh-bodoh Presiden PAS inilah tempatnya, secerdik-cerdik MSO...dimana ye?


Selepas PRK tenang sekali lagi TGHH cuba di sumbat di kandang pesalah sebagaimana selepas PRK Bagan Pinang, cuma yang berbeza ialah pendakwanya, Kalau dahulu Aziz Bari, sehingga mencetuskan polimek yang besar di dalam PAS, sekarang ini pendakwanya ialah MSO, cuba untuk mem’perbodoh’kan Presiden PAS, saya membaca komentar dia untuk kali keduanya cuba untuk memperkuatkan hujjahnya, dengan cubaan untuk mengabsahkan lagi tuduhan beliau, mungkin kawan-kawan yang juga colomunis di ‘siasah’ tidak akan berani untuk membuat komentar balas terhadap kritikan bosnya ini, al maklumlah bos ini penulis tersohor dan apa yang di tulisnya itu adalah sesuatu yang hebat.

Ada 2 perkara yang dapat dari penulis beliau ini,

1) Tak dapat menafikan kewarakan TGHH

Begitulah dengan Abdul Hadi atau Nik Aziz. Saya mengakui akan kehebatan dan keagungan dia sebagai ulamak. Saya tidak menafikan itu. Saya tidak menghina akan kewarukan dan kealimannya seperti mana diduga oleh sesetengah guru yang mengajar saya ikat tali kasut. Mana saya ada kritik mereka dalam bidang yang mereka pakar itu, malah saya tetap menyanjunginya.

2) TGHH bodoh untuk jadi presiden PAS

Dalam pada itu Hadi juga sekali lagi mendakwa kekalahan itu kerana berlakunya pilihan raya yang tidak adil dan berat sebelah. Itulah sebaik ulasan dan untuk melindungi rasa kecewa dan kebodohan sendiri presiden Pas berkenaan’

Sepanjang mana sekalipun tulis MSO, sehebat mana sekalipun hujjahnya, arah tuju beliau ialah dua perkara ini dan yang paling utama ialah yang kedua, ketidaklayakan TGHH menjadi presiden PAS, ada beberapa perkara yang sangat menyakitkan hati MSO, seperti perkataan ‘kolektif’ yang selalu di sebut oleh TGHH, mungkin MSO lebih suka cara Anwar yang buat keputusan sendiri berbanding TGHH yang lebih suka berbincang dengan Kawan-kawan, entah la…di zaman Rasulullah SAW, tidak ada kerja lain yang di sebut Muhammad SAW sepanjang di Makkah di sebut ‘Allah itu esa’, ‘Allah itu satu’…boring la….itu je ke yang reti sebut.tak ada benda lain ke !!

TGHH kaku berdepan dengan wartawan, bagi saya lebih baik TGHH senyap je bila berdepan dengan wartawan ni, dan sememangnya patut TGHH bersikap demikian, daripada merapu tentang perkara-perkara yang tidak berpijak di bumi yang nyata, ke MSO akan rasa puas hati bila TGHH jugak bercakap macam cerita 16 sept tempohari, atau seperti sekarang ini yang bercakap tentang tawan Putrajaya, itu baru di katakan politik dan kehebatan.

Bukan maksud saya TGHH tidak boleh di kritik, di muktamar PAS berapa ramai perwakilan mengkritik presiden di depan mata, tiada siapa pun yang marah, kalau nak marah dia dengan lebih selesa pergi ke Pantai Rusila petang jumaat, beliau biasa ada bersantai dengan keluarga dia…pergi la nak kritik ke apa ke, tapi pergi tu dengan betullah, adab dan cara ziarah yang betul…bimbang takut kena macam aduka teruna baru ni je, MSO seolah cuba menggambarkan seperti Presiden PAS itu tidak boleh di kritik…..Ahli PAS tidak marah kalau nak kritik presiden PAS, tapi penyokong PAS akan marah jika kritikan tu di campur dengan NISTA, Cerdik sangatkah MSO untuk BODOHkan TGHH, atau kalau MSO ada orang yang merasakan beliau lebih cerdik dari TGHH, sila tampilkan diri dan bertanding dalam Pemilihan tahun ini, kalau tak berani, macamana nak jadi presiden.

Keupayaan TGHH menjadi Presiden PAS cuba di pertikai oleh MSO, atas beberap alasan, seperti kalah dalam PRK, selalu guna perkataan kolektif, kaku dengan wartawan, tiada idea baharu (dakwanya). Kekadang rasa nak tergelak pun ada dengan alasan tersebut, tapi tak apa la, oleh kerana MSO ni penulis tersohor kita terimalah alasan dia tu, tapi lupakah MSO tentang kejayaan Presiden PAS yang bodo ini, mengapa kemenangan dalam PRK yang lain tidak di kaitan dengan TGHH, hanya kekalahan sahaja yang di kaitkan dengan beliau, mengapa sikap suka berbincang dengan kawan-kawan serta menghormati keputusan mesyuarat atau lebih di sebut sebagai kolektif yang sepatutnya di hargai, tapi nampaknya MSO lebih suka kepada diktator dan one man show, tiada idea-idea baru? DHPP sebagai contoh, adakah itu bukan idea baru, pemerkasaan parti yang hanya boleh di rasai oleh orang yang bersama dengan perjuangan PAS.

Bagaimana dengan kejayaan TGHH mengawal ahli dan pemimpin-pemimpin PAS, adakah itu mampu di lakukan oleh orang sebarangan, Presiden UMNO, MCA, MIC, hatta KETUA UMUM PKR gagal untuk melakukan, adakah kesemua ini boleh di lakukan tanpa ada ketegasan.

Kekadang ramai di kalangan kita cuba untuk membuktikan sesuatu yang tidak berlaku, tetapi lantaran perkara itu sudah sebati dalam benak kita, maka kita tetap berusaha agar pendapat kita itu benar walhal ianya bertentangan dengan keadaan yang sebenar, seperti golongan Muktazilah yang berusaha agar al Quran itu menyerupai pendapat mereka bukannya mereka berusaha agar kepala otak mereka selari dengan al-Quran, sebagai contoh, ramai yang menyatakan bahawa TGHH ialah seorang yang keras, seolah-olah tiada ada tolak ansur, Rusila itu macam kubu perang, penuh dengan pedangdan senapang, pelajar-pelajar di Rusila setiap hari di minta meludah muka pemimpin UMNO sebelum masuk ke kelas. Walaupun perkara ini tidak mempengaruhi ahli PAS tetapi amat ramai yang menyatakan bahawa TGHH ini keras, radikal dan sebagainya, lantaran itu mereka cuba untuk memaksa supaya perkara ini di terima sehingga buta terhadap semua perkara, sebab itu ramai yang tidak boleh menerima idea Kerajaan Perpaduan kerana ramai yang seakan tidak percaya TGHH yang radikal ini sanggup berbincang dengan UMNO.

Begitu juga pendapat MSO yang menyatakan bahawa TGHH bukan bahan mentah untuk di jadikan PM Malaysia, kerana pastinya bagi beliau adalah Anwar Ibrahim, maka untuk membetulkan pendapatnya itu maka di ratib benda-benda remeh sehingga melupakan perkara-perkara asas untuk menjadi pemimpin, bukan niat nak perlekehkan Anwar, tetapi kemampuan untuk mengawal ahli-ahli PKR terutama MP-MP amat diragukan, itu perkara basic untuk jadi PM, kalau MP sendiri tidak terkawal, bagaimana nak kawal orang lain.

Jadi kepada MSO tak payah nak jadi jaguh la…kalau nak buat kritikan, kritik dengan baik, guna bahasa yang bersopan……BODOH ini bukan kritikan itu kejian, atau kritikan dari orang yang tak ada hujjah….so saya rasa MSO kena minta maaf dengan TGHH, bukan kerana kritik beliau, tapi perkataan BODOH itu…..

Sebahagian Gambaran dari Medan Tahrir


Ada masa kita kongsi lagi

'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda