25 Mac 2009

UMNO dah mengaku salah guna kuasa...macamana SPRM

Anwar Semasa di 'Penjara UMNO'

Beberapa pemimpin utama Pakatan Rakyat - termasuk tokoh utamanya Datuk Seri Anwar Ibrahim - menjadi sasaran lepas geram pembahas dalam persidangan Pemuda Umno hari ini.

Pembahas dari Pulau Pinang, Mohd Zaidi Mohd Said berkata, Umno melakukan kesilapan "kerana membebaskan Anwar" dari penjara."Anwar ini boleh janjikan bulan dan bintang... Cukuplah sandiwara Anwar Ibrahim ini.

"Kesilapan kita kerana membebaskan Anwar Ibrahim, inilah akibat yang kita tanggung hari ini," katanya ketika membahaskan usul, menyentuh isu-isu ketuanan Melayu dan Pakatan Rakyat.

Tambahnya, Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berusaha bersungguh-sungguh menumbangkan Anwar dalam pilihanraya kecil Ogos lalu tetapi belum berjaya.

Exco Pemuda, Abdullah Md Yusof pula berkata, sejarah sesebuah parti berpunca daripada pengkhianat dalam parti itu sendiri.

Menyifatkan Anwar dahulu sebagai "budak Umno", Abdullah menambah, Umno perlu mensasarkan ketua umum PKR itu sebagai "musuh pertama yang perlu dihadapi".

Kit Siang, Karpal dikecam

Ketua Penerangan Pemuda Umno Datuk Azimi Daim pula, mempertikaikan tindakan tokoh popular DAP Lim Kit Siang yang dilaporkan berkata "Umno gila" dalam Parlimen tadi.

Beliau juga menyelar kenyataan pengerusi DAP Karpal Singh yang didakwanya menuduh Pemuda Umno terlibat menghantar peluru kepadanya sebagai tanda ugutan.

"Kalau Karpal Sigh, tak payah hantar peluru, tolak pun boleh (jika mahu)," katanya.

Menteri Besar Pakatan di Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin yang memohon "sumpah derhaka" kepada Sultan Perak Sultan Azlan Shah juga menjadi sasaran kritikan Azimi.

"Ada orang Melayu berjuang atas tiket parti Islam. Bercakap dan melaungkan slogan hebat, boleh (pula) waktu pagi sembah setia, (waktu) petang sembah derhaka," tegasnya.

Pembahas Johor, Rohazam Shah Ahmad pula berkata kemenangan besar Pakatan dalam pilihanraya umum lalu mendorong mereka lebih berani, kurang ajar dan menyentuh sensitiviti orang Melayu.

Katanya, elemen penting bagi orang Melayu iaitu Islam, bahasa dan kebudayaan Melayu telah dipertikai pakatan pembangkang itu.

Ulasan

Berita yang di siarkan oleh Malaysiakini pada hari ini
Selama ini kita hanya mengetahui secara agakan dan walaupun ada bukti tetapi samar-samar...tapi hari ini telah jelas...bagaimana UMNO telah mengaku menguasai badan kehakiman di negara ni.. kalau di mengaku silap bebaskan Anwar...maka pastinya UMNO la juga yang menyumbat Anwar ke dalam penjara....

Kalau orang-orang yang ada pendidikan dan buta huruf masih belum sedar lagi tak tahu la aku.... Maknanya Hakim-hakim yang membicakan Anwar samada ketika memasukan Anwar ke dalam penjara atau mengeluarkan Anwar dari penjara hanyalah pembaca skrip yang telah siap di tulis oleh UMNO.


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda