16 Mei 2009

Tazkirah Muktamar & Mesyuarat AgungIslam mengajar kepada penganutnya supaya tidak menuntut jawatan untuk kepentingan dirinya lebih-lebih lagi apabila melakukan kempen dan juga menubuhkan klik-klik atau puak-puak yang menuju kearah itu walaubagaimanapun apabila diberikan jawatan, sedangkan dirinya tidak mampu untuk melaksanakannya, maka muslim itu tidak boleh menerimanya melainkan apabila majority ramai telah menentukan kepadanya. maka wajiblah muslim itu melaksanakan tugas yang diserahkan kepadanya.


Seseorang itu seharusnya menyedari akan kemampuan yang ada pada dirinya, sebagai contoh apabila sesorang itu telah tidak mampun melakukan tugas yang telah di amanahkan kepadanya seperti gagal membentuk jawatankuasa, gagal hadir atau hadir 3 kali sahaja kemesyuarat-mesyuarat yang telah di tentukan dalam pentadbiran yang lama, maka dia sepatutnya melakukan muhasabah terhadap dirinya adakah dia mampun menerima jawatan yang di tawarkan atau sebaliknya walaupun majoriti ramai menentukan kepadanya.

Apabila si muslim yang diberikan jawatan tadi terlewat atau lambat dalam melaksanakan tugas maka dia perlu dibantu.Sekiranya dia melaksanakan tugas yang telah diserahkan kepadanya maka ia mendapat ganjaran.

Firman Allah SWT:
تِلْكَ الدَّارُ الآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الأرْضِ وَلا فَسَادًا وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ
Negeri akhirat (yang telah diterangkan nikmat-nikmatnya) itu, Kami sediakan bagi orang-orang Yang tidak bertujuan hendak mendapat pengaruh atau kelebihan di muka bumi dan tidak ingat hendak melakukan kerosakan; dan kesudahan Yang baik adalah bagi orang-orang Yang bertaqwa.
( Al-Qashsas 83 ).

JAWATAN DAN TANGGUNGJAWAB

Sabda Nabi SAW:
عن عبد الرحمن بن سمرة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم " يا عبد الرحمن لا تسأل الإمارة فإنَّك إن أوتيتها عن مسألة وكلت إليها وإن أعطيتها من غير مسألة أعنت عليها

Daripada Abdul Rahman bin Samrah, daripada Nabi SAW “Wahai ‘Abd ar-Rahman! Jangan engkau meminta jawatan pemimpin. Sesungguhnya jika engkau diberikannya dengan permintaan maka engkau ditinggalkan (tidak ditolong). Sekiranya engkau diberikannya tanpa permintaan maka engkau dibantu.

Sabda Nabi SAW:
عن أبى موسى قال: دخلت على النبى صلى الله عليه وسلم أنا ورجلان من بني عمي فقال أحدهما: يا رسول الله أمرنا على بعض ما ولاك الله, وقال الأخر مثل ذلك فقال عليه الصلاة والسلام "إنَّا والله لا نولِّى هذا العمل أحدا سأله أو أحدا حرص عليه

Aku menemui Nabi saw. bersama dua orang lelaki anak pamanku. Seorang dari keduanya berkata: Wahai Rasulullah, angkatlah kami sebagai pemimpin atas sebagian wilayah kekuasaanmu yang telah diberikan Allah azza wa jalla! Yang satu lagi juga berkata seperti itu. Lalu Rasulullah saw. bersabda: Demi Allah, kami tidak akan mengangkat seorang pun yang meminta sebagai pemimpin atas tugas ini dan tidak juga seorang yang berkeinginan memperolehnya

Sabda Nabi SAW :
عن أبى ذرّ قال: قلت يا رسول الله ألا تستعملنى فضرب بيده على منكبي ثم قال: " يا أبا ذرإنك ضعيف وإنها أمانة وإنها يوم القيامة خزي وندامة إلا من أخذها بحقها وأدّى الذي عليه فيها.

Daripada Abu Zar katanya: Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?”. Baginda menepuk bahuku dan bersabda: “Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya."

Apabila seseorang itu menghendaki sesuatu jawatan, sedangkan dirinya tidak layak untuk jawatan tersebut, maka dia berdosa dan apabila seseorang itu menolak sesuatu jawatan sedangkan ia mampu untuk memikulnya maka ia berdosa kerana menolaknya.

Sabda Nabi SAW:

من استعمل رجلا على عصابة وفيهم من هو أرضى لله منه فقد خان الله ورسوله والمؤمنين
Sesiapa yang melantik seseorang lelaki keatas sesuatu kumpulan, sedangkan ada dikalangan mereka orang lain yang lebih diredhai Allah maka dia sudah mengkhianati Allah dan rasulnya dan orang-orang yang beriman.

Sabda Nabi SAW ini amat tegas bahawa mestilah dilantik atau dipilih orang yang paling diredhai Allah mengikut ukuran agama, bukan disukai orang ramai dan sebagainya.

Kesimpulan.

Beberapa perkara yang seharusnya menjadi penduan kepada kita

1) Tidak boleh meminta jawatan. Lebih-lebih lagi berkempen. (kecuali dalam menentang golongan yang menolak Islam..yang tu jadi wajib pulak)

2) Mesti menyedari keupayaan diri, setakat mana kemampuan yang ada, samada dari sudut pemikiran, masa.


3) Menerima jawatan yang diberi sebagai tanggungjawab bukan semata-mata untuk menjatuhkan seseorang atau berbangga dengan keupayaan diri.

4) Menerima jawatan dengan menghindari perasaan bahawa hanya aku sorang yang hebat dan kuat pengaruh.


5) Menerima dengan menyedari bahawa ianya adalah Amanah dan di akhirat kelak sebagai penyesalan (jika gagal menunaikannya)


Mudahan Allah memberikan petunjuk kepada kita semua

10 Mei 2009

Kepimpinan Ulama dipertikai, PAS Terengganu mula berubah?.... Sangkaan yang melesetRupanya apa yang berlaku di Besut telah berjaya menarik ramai jugak orang untuk mengulasnya dengan cuba untuk mengaitkan dengan apa yang berlaku di negeri Terengganu, dengan gambaran bahwa yang berlaku di Besut ini adalah merupakan titik tolak kepada perubahan di negeri Terengganu, walaupun setakat yang di ketahui setakat ini hanya Besut sahaja yang bertukar YDP. Tulisan Suhaimi telah di paste ke Bolg YB idham Lim ,
adalah sesuatu yang mengejutkan juga, kerana dalam kekalutan isu di Perak Yb Idham boleh mencelah dengan isu yang berlaku di Terengganu,


dan Kisah di Besut di gambarkan oleh Suhaimi adalah sesuatu yang telalu menarik, saya tidak mahu mengulas tentang apa yang berlaku di Terengganu secara keseluruhan kerana setakat yang di ketahui sehingga ke hari ini, hanya Besut dan Marang sahaja yang bertukar YDP, Besut Dato’ H j Husain Awang kepada Ust Wan Azhar, manakala Marang Ust Hassan Salleh kepada Tuan Haji Yahya Ali yang juga Setiausaha Perhubungan PAS Terengganu, manakala kawasan-kawasan lain tetap kekal dengan YDP yang sedia ada, Kemaman Masih lagi Abg Wil, Dungun Ust Wan Hassan, Hulu Terengganu Ust Harun Taib, Kuala Nerus Ust Abu Bakar Abdullah, Setiu Ustaz Fauzi,

Saya cuba untuk melihat perubahan di negeri Terengganu manakah yang di maksudkan oleh Sdr Suhaimi ini, tambahan pulak tajuk yang di berikan itu di rangkaikan bersama dengan Kepimpinan Ulama Di Pertikai…saya masih lagi samar dengan maksud dan kenyataan Suhaimi ini,

Walaubagaimanapun ingin jugak di sebut di sini tentang apa yang berlaku di Besut kerana mungkin itu yang menjadi asas beliau yang utama apabila menyebut tentang perubahan ini, sebagaimana yang kita semua tahu bahawa perubahan ini ada banyak sudut, perubahan dari baik kepada tidak baik, perubahan dari tidak baik kepada baik, perubahan dari baik kepada yang lebih baik. Ust Wan Azhar boleh jugak di katakan sebagai tokoh nasional, sumbangan beliau di Sabah suatu masa dahulu banyak di perkatakan orang, beliau jugak di berikan jawatan penting yang munasabah dengan keadaan beliau sebaik sahaja beliau kembali ke Besut, kemudia selepas daripada itu beliau telah bertukar ke Negeri Sembilan, dan pada penggal lepas beliau adalah setiausaha PAS Kawasan Jempol, Negeri Sembilan, dan sehingga ke hari ini beliau masih lagi bertugas di Negeri Sembilan.

PAS Besut, sebagaimana yang telah di ketahui ramai telah di gantung pentadbirannya oleh PAS Pusat, dan pergantungan itu telah tamat pada tahun 2000, selepas daripada PAS Terengganu mencapai kemenangan, sejak dari itu PAS Terengganu di urus tadbir oleh beberapa kerat yang mungkin telah di lihat sebagai tidak mampu lagi menyaingi kehebatan dunia pada hari ini, mungkin sudah hilang dinamiknya atau momentumnya sudah tidak ada. Maka sebab itu barangkali pertukaran itu harus di lakukan, bukan kerana tua kerana yang veteran hanya seorang, ( Dato’ Hj Husain Awang) yang sebelum dari Mesyuarat Agung telah menyatakan bahawa beliau akan berundur, yang lain masih lagi sebaya dan setara, tapi mungkin kerana sudah 9 tahun menguruskan PAS Besut telah di anggap lama oleh sesetengah pihak.

Pemilihan di Peringkat PAS Besut, adalah di cadangkan secara syura, akan tetapi yang berlaku adalah pengundian selepas pengundian, selepas perwakilan memilih 20 orang AJK, maka 19 orang Jawatankuasa, sekali lagi melakukan pengundian, bagi penulis ianya bukan syura kerana mengundi selepas mengundi, tak apa la sudah itu kehendak ajk baru maka itula jadinya, saya tidak berhajat untuk menuduh adanya komplot dan sebagainya, akan tetapi ada beberapa perkara yang di lapaorkan ‘ seolah-olah’ terancang. Kertas untuk pengundian di kalangan AJK telah di sediakan sebelum cadangan bagaimana syura itu harus di lakukan, sebaik sahaja pengrusi tetap membuka perbincangan bagaiamana pemilihan harus di buat maka, terus di kemukakan cadangan supaya bertulis, dan kertas di edar dengan segera…..walaubagaimanapun tidak menjadi masalah kerana jawatan itu amanah Allah yang harus di pikul, sebagaimana yang di sebut oleh TGNA kita kena tengok diri kita adakah kita layak atau tidak untuk itu..

Cuma apa yang saya mahu gambarkan di sini bahwa pertukaran kepimpinan di Besut boleh di katakan (pada pandangan saya) bukanlah merupakan gambaran kehendak semua ahli, kerana kepimpinan yang lama juga berada di dalam jawatankuasa yang terpilih itu… jadi bagi saya apa yang cuba di gambarkan oleh Sdr Suhaimi bukan lah sesuatu yang boleh di jadikan asas kepada perubahan yang di dakwakan itu.

'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda