09 Mei 2009

Individu Ulama' & Institusi Ulama'

Tuang Guru Presiden Bersama dengan Burhanuddin Rabbani di Tehran baru-baru ini

Bukan untuk menyanggah…jauh sekali untuk berdebat namun saya fikir di sana masih ada ruang untuk saya yang berpandangan kolot dan terbelakang (orang kata la) untuk mengeluarkan sedikit pandangan dan ulasan tentang polimik yang sedang berlaku dan hangat di perkatakan sekarang, jangan sesiapa hendak menyalah tafsirkan keadaan yang berlaku ini, di dalam PAS perkara ini biasa, berhujjah dan mengeluarkan pendapat adalah sesuatu yang amat sihat, sahabat-sahabat dari kalangan UMNO jangan cepat bertepuk tangan dengan menyatakan bahawa PAS sudah berpecah, jangan cuba…hatta terlintas dalam hati pun jangan, kerana perkara seperti ini amat biasa di dalam PAS di semua peringkat..di dalam PAS tidak ada konsep ‘MENTAQDISKAN’ pemimpin …apa makna taqdis? (cari sendir dalam kamus..atau tanyalah ulama’) tidak pernah sekalipun dalam hidup ini kita terdengar laungan Hidup Yusof Rawa!!, atau Hidup Fadhil Nor!! atau Hidup Hj Hadi!! atau Hidup Nik Aziz!! namun kita amat kerap mendengar Hidup Mahathir!! Hidup Pak Lah!! Dan Hidup Najib!! Itu bezanya PAS dan UMNO.Perkara yang ingin di bincangkan bersama kali ini ialah berkenaan dengan Institusi Ulama’ dan Individu Ulama’, sehingga ada yang menyatakan

"Apa yang penting bukan ulama secara individu yang dipertahankan sebaliknya institusi ulama itu sendiri. "Majlis Syura Ulamak memberi segala panduan mengenai dasar parti biar pun kuasa eksekutif berada di tangan Presiden, " katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Kelantan di sini, hari ini.

Bukan untuk menafikan kebenaran kenyataan ini, sementelah lagi siapa saya untuk menafi dan memepertikaikan ucapan pimpinan, kerana mungkin kefahaman kita tentang perjuangan dan dasar-dasar PAS ini jauh lebih cetek dari fahaman yang di fahami oleh pimpinan, kita hanya bekas pimpinan di kampung, namun ada beberapa perkara sahaja yang saya ingin sebut mudahan boleh meluaskan pernyataan di atas itu.

1- Bagaimana Institusi Ulama’ itu boleh terwujud tanpa individu yang Alim, dengan memahami konsep Majlis Syura PAS, namun jika sekiranya kuasa eksekutif yang ada pada tangan ulama’ pada hari ini sudah pandai di takwil dan di tidakkan oleh sesetengah golongan, maka tidak mustahil jugak suatu masa kelak, Majlis Syura Ulama’ PAS hanya cukup sekadar di sertai oleh 3 orang ulama’ yang Faqih, Alim dan menepati ciri-ciri ulama, kerana alasannya buat apa ramai-ramai ulama’ dalam Majlis Syura, kan ulama’ sebagai rujukan..nak rujuk 2,3 orang tak apa, maka tidak mustahil kehadiran ulama’ di dalam Majlis Syura akan di takwilkan satu masa kelak…..Ala Ustaz takkan sampai macam tu…tak kan tergamak orang buat macam tu pada ulama’… 10-20 tahun lalu, ada orang terlintas atau tidak akan berlakunya keadaan seperti ini?, dalam masa keadaan PAS di tohmah dan di nista…semuanya bergantung kepada Ulama’, Majlis Syuranya dan eksekutifnya…apabila sudah kuat maka ooooo pemimpin PAS tidak semestinya ulama’…kerana yang mustahak dan penting ialah institusi dan bukan Individu.

2- Siapakah yang lebih faham ulama’ ? ulama’ sendiri atau bukan ulama’, perbincangan yang berlaku sekarang ialah tentang kerusi no 1 & 2 jemaah, atau dalam erti kata lain mereka yang akan melaksanakan padangan dan keputusan Majlis Syura Ulama, melaksanakan dalam erti kata memahami apa yang tersurat dan tersirat dari setiap pandangan dan pengarahan Majlis Syura Ulama’, …….alah ustaz bukan payah sangat nak faham arahan Majlis Syura Ulama’…cakap je la kami faham, kami bukannya bodoh sangat samapai nak faham Arahan Majlis Syura, bukan kami tak pernah di tarbiyyah…usrah kami masa dalam IRC dulu pun kami yang jadi naqibnya. Mungkin betul apa yang di cakapkan itu, tetapi apakah pemahaman itu sebenar-benar kefahaman, takkan setiap kali Majlis Syura keluarkan pandangan dan arahan mesti di attach dengan nota-nota usul fiqh, qawaid Fiqhiyyah, Salinan tafsir Qurtubi, Salinan Tafsir Ibn Kathir, atau Syarahan Imam Nawawi terhadap Sahih Muslim, atau pun terjemahan pandangan–pandangan ulama’ khalaf dan salaf terhadap satu-satu perkara. Ala ustaz kan dah banyak terjemahan-terjemahan..kami boleh baca la semua tu….kalau macam tu..kenapa kita nak cari orang terpaksa baca terjemahan daripada orang yang memang sudah tahu.

3- Ulama pun boleh menyumbang kalau tak jadi pemimpin pun, begitu juga yang bukan ulama’ sudah banyak tempat-tempat penting telah di berikan kepada bukan ulama’, tidak boleh menyumbang lagi kah? Tidak cukup berkesan lagi kah? Jika pengurusan atau penampilan PAS tidak berkesan…apakah itu salah ulama’ yang ada di atas…bukankan Setiausaha Agung, Lujnah Pemerkasaan Parti sudah ada yang boleh menasihat dan menjalankan tugasan tanpa sebarang halangan dari mana-mana pihak. Atau mahu bicangan tentang hala tuju PAS..kabur ke tak kabur ke…. Pusat penyelidikan PAS Pusat… boleh buat cadangan…. Kesemua itu ialah tempat-tempat yang di beri amanah untuk kita menyumbang….Naib-naib presiden..tak kira sapa…. Abg Mad Ke, Dato’ Husam Ke, Ustaz Mad Awang ke? Bagaiamana sumbangan kita? Adakah kita tersekat dalam memberi sumbangan atau macamana? Walaupun laporan kerja yang di lakukan oleh Naib Presiden tidak di sertakan dalam Muktamar…namun ahli mahu melihat..apakah Abg Mad memerlukan jawatan Timbalan Presiden baru boleh buat kerja? Atau Dato’ Husam jadi Timbalan Presiden baru boleh menentukan hala tuju PAS..sekarang sebagai Naib Presiden tak boleh? Ada sekatan? Atau kita yang menyekat diri kita, adakah kita pernah bermuhasabah adakah sumbangan kita setara dengan TG Haji Hadi semasa beliau jadi Naib Presiden dulu bagaimana beliau boleh membentuk fenomena Islamic bukan sahaja di kalangan masyarakat akan tetapi di kampus-kampus dalam dan luar negeri…. Begitu kuat arus yang di bentuk olehnya….hinggakan pada waktu itu hampir menenggelamkan Ustaz Fadhil sebagai Timbalan Presiden…ada TG H Hadi Cabar ustaz Fadhil sebagai Timbalan Yang Di Pertua? Tidak pernah kerana beliau boleh tetap menyumbang walaupun tidak memegang jawatan Timbalan Presiden atau Presiden….Sekarang?? …….ala ustaz jangan kita Hj Hadi…dia kuat masa tu…pangaruh dia kuat….arus tu pun bukan dia bentuk…..orang lain ada jugak…..Dah kalau kita sedar kita tak kuat kenapa nok ‘tebeng’…. Dah kita tahu pengaruh kita kurang….tunggu la dulu…..walau pun dia bukan membentuk arus tersebut….tapi dia penyumbang terkuat dalam menggelorakan arus tersebut….kita? arus apa yang kita bentuk…..gelora apa yang kita kuatkan…arus ulama tak leh jadi pemimpin…gelora bukan individu ulama’ yang kita pertahankan tapi intitusi ulama’

Sebenarnya tidak sayugia saya menulis demikian..cuba untuk menyanggah kepimpinan…..orang yang melukut di tepi gantang cuba untuk mentakwilkan beras siam wangi yang ada dalam cupak… tidak munasabah walaubagaimanapun tanpa yang melukut ini orang tak akan tahu bahawa yang dalam gantang itu adalah beras siam kerana dengan yang melukut inilah orang boleh melakukan perbezaan…..oooo yang ni melukut je…yang tu baru beras….


07 Mei 2009

Rakyat!!! Berfikir lah-MalaysiakiniMelihat kepada senario yang sedang berlaku di Perak pada hari ini, banyak perkara yang menjadi persoalan kepada seluruh rakyat Malaysia tidak kira di negeri mana pun mereka berada, persoalannya apakah negara kita ini benar-benar di perintah oleh orang yang jujur, jujur dengan semua perkara bermula dengan pengagihan buku teks di sekolah, pembahagian baja di kampung-kampung sehingga kepada pengagihan kuasa di peringkat tertinggi, mungkin kalau cerita tak adil bahagi baja pun kalau sampai ke negara-negara luar yang lain mereka boleh ketawakan kita…inikan pun macamana kalau mereka tahu bagaimana cerita hari ini…bermula dari kononya menteri besar sehingga yang bergelar Duli Yang Maha Mulia.


Tulisan ini bukan sekali mahu menghina institusi di Raja, akan tetapi tulisan ini mahu mengajak keseluruhan rakyat Malaysia dari yang merempat di tepi-tepi jalan sehingga yang sedang bersemayam di Istana-istana, persoalan sekarang ini ialah jujurkah kita, kejujuran adalah perkara yang datang dari hati, tiada siapa di dalam dunia ini yang tahu samada seseorang itu ikhlas atau pun tidak, walaubagaimanapun ia dapat di nilai samada dengan perbuatan, sikap dan pertuturan kita, walaupun kekadang lihat menyatakan bahawa kita ini jujur akan tetapi bukan bermakna bahawa kejujuran itu benar-benar wujud dan ada. Walaubagaimanapun kejujuran itu wajib di tunjukkan bagi menafikan segala kepalsuan yang lain.

Hari ini kita bertanya adakah pemerintah hari ini jujur? Walaupun pasti ada orang yang menyatakan bahawa dia sudah tahu setakat mana jujurnya pemerintah ini lebih dari 50 tahun yang lalu, namun hari ini teringin sangat untuk saya nukilkan semula persoalan ini. Setelah lebih 50 tahun BN memerintah negara ini adakah mereka jujur dengan rakyat yang memberi mandat kepada, atau mereka hanya bercakap bahawa mereka jujur tapi sebenarnya mereka telah mengkhianati rakyat.
Kita tak mahu berbicara tentang pengkhianatan mereka ketika membahagikan baja, atau ketika mereka membahagikan beruk subsidi, atau ketika dalam mesyuarat JK Penimbaang Jabatan Kebajikan Masyarakat yang sudah pasti dan telah terbukti pasti bahawa mereka telah tidak jujur dengan tugasan mereka itu….itu cerita la…cerita yang sudah lali dan sudah ‘cemuh’ untuk di cerita dan untuk di dengar ceritanya…kerana ketidak jujuran BN dalamperkara itu sudah bertradisi sejak berdekad-dekad lamanya. Apa yang kita nak bicarakan pada hari ini ialah…Kejujuran pemerintah sekarang ini dengan undang-undang dan peraturan yang mereka sanjung dan mereka gubal? Bukan kejujuran dengan rakyat….biarkan lah kisah mereka dengan rakyat.

UBN adalah pemerintah Tanah Melayu sehingga ke Malaya, kesemua peraturan yang di buat di negara ini adalah rekaan dan ciptaan mereka, kecuali beberapa enakmen di Kelantan dan Terengganu yang di buat oleh PAS, yang lain semua di buat oleh UBN…tiba-tiba hari ini kita melihat mereka telah gagal jujur dengan peraturan dan undang-undang yang mereka cipta dan reka ini, akibat dari itu mereka telah turut mengheret sama orang lain supaya tidak jujur,
Polis! Di tengah-tengah rakyat di riuhkan dengan kematian 2 orang yang mengandung akibat perbuatan ragut dan juga di gemparkan dengan berbagai kes-kes jenayah, amuk, rogol lacur dan segala perkara yang tidak pernah tergambar oleh kita, Di sebalik Sharlini yang belum di jumpai…tiba-tiba polis cukup anggota untuk mengepung Bangunan DUN Perak, cukup anggota untuk mengepung kawansan 500 meter dari Bangunan Dun, cukup anggota untuk mengheret YB Sivakumar secara paksa dan kekerasan dari kerusinya sebagai Speaker…..apa benda ni….rakyat di belenggu ketakukan, ibu bapa jadi bimbang jika terlewat 15 minit untuk ambil anak di sekolah, rumah-rumah yang telah di bungkus dengan Besi pun tidak terjamin selamat dari penecerohan dan rompakan..tiba-tiba bila ada hal yang berkaitan dengan mempertahankan BN tiba-tiba polis jadi cukup, bila nak tangkap pimpinan PAS polis jadi cukup, sanggup belanjakan belasan juta RM untuk pertahankan BN…..lepas tu keluarkan kenyataan berhelah untuk membohongi rakyat seperti di Batang Ai tentang kejujuran polis…..dah la, cukup la…saya bukan cakap kepada Ketua Polis Negara, Bukan kepada OCPD-OCPD atau Ketua-ketua Polis Negeri, saya cakap ni kepada Konstable- Konstable, Kopral-kopral, Sarjan-sarjan….sampai bila kita akan macam ni, makan duit rakyat untuk memukul rakyat, menangkap rakyat….dan Menzalimi rakyat.

Duli Yang Maha Mulia Tuanku! Ampun Tuanku Beribu ampun.

Bukan tujuan patik untuk mengajar tuanku, jauh sekali untuk menghina tuanku, tapi patik harap tuanku sedar bahawa kadang-kadang sayup-sayup patik sudah terdengar rakyat berkata ..apa la Bodoh punya raja, apa la raja ni sekolah ke tak, celaka punya raj, betap sedihnya patik bila terdengar perkara demikian, bila patik dekati semuanya membisu, tapi sudah ada rakyat yang berani berkata demikian kepada raja mereka, adakah mereka menderhaka?! Atau tuanku yang tidak hormati hak mereka, jika cerita di Perak sebagai contoh dan tauladan…mengapa Tuanku Sultan Perak tidak boleh jujur kepada rakyat Perak, mengapa tidak boleh berlaku adil kepada semua rakyat..kenapa hanya adil kepada BN? Adakah tuanku mahu hanya BN sebagai rakyat tuanku? Sedangkan tuanku tahu bagaimana BN lakukan kepada Tuanku pada 1993 dahulu.
Kejadian di DUN Perak pada hari ini menyerlahkan lagi ketidak adilan Tuanku Sultan Perak, kenapa Tuanku tidak cuba untuk menyelesaikan Krisis tersebut dari waktu pagi lagi, mengapa tunggu selepas Speaker V Sivakumar di seret macam anjing oleh polis baru Tuanku nak masuk ke dalam Dun, kalau tuanku memang berniat mahu membela BN sahaja…patik cadangkan tuanku turun tahta, sinsing lengan bertanding dalam Pilihanraya, jadi calon BN, tuanku boleh ajak sesiapa sahaja di Perak untuk cabar Tuanku dalam pilihanraya, Tuanku Boleh cabar Nizar, Ngeh, atau Sivakumar, amat tidak aci jika sekiranya tuanku berselindung di sebalik tahta kemudian bertindak tidak adil kepada ADUN PR atas nama TAHTA,

Ampun Tuanku Beribu ampun.

Rakyat sekarang sudah jarang berjiwa Hang Tuah, tapi amat ramai sekarang yang berjiwa Hang Jebat, “Raja Adil Raja Di Sembah, Raja Zalim Raja Di Sangggah” itu kata Dato’ Laksamana Hang Jebat, itu la sekarang yang sedang membara di dada-dada rakyat, patik bimbang jika bara itu mencetuskan gunung berapi , masa itu tiada siapa lagi yang dapat menghalang, sudah acapkan perkara ini di sebut oleh rakyat, diulang oleh jelata, patik bimbang ianya akan jadi kenyataan.
Justeru itu, jujurlah!!! Jujurlah kepada Rakyat, Jujurlah kepada Peraturan dan undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak, ingat Doa semasa khutbah kedua walaupun di aminkan oleh seluruh rakyat belum pasti dapat menyelamatkan kita dari neraka, orang yang pernah di kapankan dengan Jubah Rasulullah pun kekal di dalam neraka, inikan pula kita yang tidak jujur kepada rakyat dan peraturan yang kita buat sendiri
Ampun Tuanku Beribu ampun.
Pohon patik bubarkan Dun sebagai lambang kejujuran tuanku terhadap rakyat dan undang-undang.

UMNO/BN!! Kamu rasa kamu sudah menang hari ini?!! Kalau rasa PR sudah tewas hari ini?!! Aku cadang malam ini kamu keluar berjumpa rakyat dengar apa rakyat kata, bukan rakyat itu kontraktor-kontraktor yang sentiasa menjelirkan lidah mereka di depan kamu, bukan ketua-ketua cawangan UMNO yang macam kerang busuk setiap kali kamu berjumpa, tapi rakyat sebenar di bawah, kamu boleh jumpa mereka di kedai-kedai kopi berkecuali, cikgu-cikgu, pegawai-pegawai….suri-suri rumah…tidak aku jumpa manusia yang paling busuk dan jahat di atas muka bumi ini, selain dari pemimpin UMNO..Demi Allah Aku doakan Kecelakaan bagi mereka selama-lamanya.

'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda