07 Mei 2009

Rakyat!!! Berfikir lah-MalaysiakiniMelihat kepada senario yang sedang berlaku di Perak pada hari ini, banyak perkara yang menjadi persoalan kepada seluruh rakyat Malaysia tidak kira di negeri mana pun mereka berada, persoalannya apakah negara kita ini benar-benar di perintah oleh orang yang jujur, jujur dengan semua perkara bermula dengan pengagihan buku teks di sekolah, pembahagian baja di kampung-kampung sehingga kepada pengagihan kuasa di peringkat tertinggi, mungkin kalau cerita tak adil bahagi baja pun kalau sampai ke negara-negara luar yang lain mereka boleh ketawakan kita…inikan pun macamana kalau mereka tahu bagaimana cerita hari ini…bermula dari kononya menteri besar sehingga yang bergelar Duli Yang Maha Mulia.


Tulisan ini bukan sekali mahu menghina institusi di Raja, akan tetapi tulisan ini mahu mengajak keseluruhan rakyat Malaysia dari yang merempat di tepi-tepi jalan sehingga yang sedang bersemayam di Istana-istana, persoalan sekarang ini ialah jujurkah kita, kejujuran adalah perkara yang datang dari hati, tiada siapa di dalam dunia ini yang tahu samada seseorang itu ikhlas atau pun tidak, walaubagaimanapun ia dapat di nilai samada dengan perbuatan, sikap dan pertuturan kita, walaupun kekadang lihat menyatakan bahawa kita ini jujur akan tetapi bukan bermakna bahawa kejujuran itu benar-benar wujud dan ada. Walaubagaimanapun kejujuran itu wajib di tunjukkan bagi menafikan segala kepalsuan yang lain.

Hari ini kita bertanya adakah pemerintah hari ini jujur? Walaupun pasti ada orang yang menyatakan bahawa dia sudah tahu setakat mana jujurnya pemerintah ini lebih dari 50 tahun yang lalu, namun hari ini teringin sangat untuk saya nukilkan semula persoalan ini. Setelah lebih 50 tahun BN memerintah negara ini adakah mereka jujur dengan rakyat yang memberi mandat kepada, atau mereka hanya bercakap bahawa mereka jujur tapi sebenarnya mereka telah mengkhianati rakyat.
Kita tak mahu berbicara tentang pengkhianatan mereka ketika membahagikan baja, atau ketika mereka membahagikan beruk subsidi, atau ketika dalam mesyuarat JK Penimbaang Jabatan Kebajikan Masyarakat yang sudah pasti dan telah terbukti pasti bahawa mereka telah tidak jujur dengan tugasan mereka itu….itu cerita la…cerita yang sudah lali dan sudah ‘cemuh’ untuk di cerita dan untuk di dengar ceritanya…kerana ketidak jujuran BN dalamperkara itu sudah bertradisi sejak berdekad-dekad lamanya. Apa yang kita nak bicarakan pada hari ini ialah…Kejujuran pemerintah sekarang ini dengan undang-undang dan peraturan yang mereka sanjung dan mereka gubal? Bukan kejujuran dengan rakyat….biarkan lah kisah mereka dengan rakyat.

UBN adalah pemerintah Tanah Melayu sehingga ke Malaya, kesemua peraturan yang di buat di negara ini adalah rekaan dan ciptaan mereka, kecuali beberapa enakmen di Kelantan dan Terengganu yang di buat oleh PAS, yang lain semua di buat oleh UBN…tiba-tiba hari ini kita melihat mereka telah gagal jujur dengan peraturan dan undang-undang yang mereka cipta dan reka ini, akibat dari itu mereka telah turut mengheret sama orang lain supaya tidak jujur,
Polis! Di tengah-tengah rakyat di riuhkan dengan kematian 2 orang yang mengandung akibat perbuatan ragut dan juga di gemparkan dengan berbagai kes-kes jenayah, amuk, rogol lacur dan segala perkara yang tidak pernah tergambar oleh kita, Di sebalik Sharlini yang belum di jumpai…tiba-tiba polis cukup anggota untuk mengepung Bangunan DUN Perak, cukup anggota untuk mengepung kawansan 500 meter dari Bangunan Dun, cukup anggota untuk mengheret YB Sivakumar secara paksa dan kekerasan dari kerusinya sebagai Speaker…..apa benda ni….rakyat di belenggu ketakukan, ibu bapa jadi bimbang jika terlewat 15 minit untuk ambil anak di sekolah, rumah-rumah yang telah di bungkus dengan Besi pun tidak terjamin selamat dari penecerohan dan rompakan..tiba-tiba bila ada hal yang berkaitan dengan mempertahankan BN tiba-tiba polis jadi cukup, bila nak tangkap pimpinan PAS polis jadi cukup, sanggup belanjakan belasan juta RM untuk pertahankan BN…..lepas tu keluarkan kenyataan berhelah untuk membohongi rakyat seperti di Batang Ai tentang kejujuran polis…..dah la, cukup la…saya bukan cakap kepada Ketua Polis Negara, Bukan kepada OCPD-OCPD atau Ketua-ketua Polis Negeri, saya cakap ni kepada Konstable- Konstable, Kopral-kopral, Sarjan-sarjan….sampai bila kita akan macam ni, makan duit rakyat untuk memukul rakyat, menangkap rakyat….dan Menzalimi rakyat.

Duli Yang Maha Mulia Tuanku! Ampun Tuanku Beribu ampun.

Bukan tujuan patik untuk mengajar tuanku, jauh sekali untuk menghina tuanku, tapi patik harap tuanku sedar bahawa kadang-kadang sayup-sayup patik sudah terdengar rakyat berkata ..apa la Bodoh punya raja, apa la raja ni sekolah ke tak, celaka punya raj, betap sedihnya patik bila terdengar perkara demikian, bila patik dekati semuanya membisu, tapi sudah ada rakyat yang berani berkata demikian kepada raja mereka, adakah mereka menderhaka?! Atau tuanku yang tidak hormati hak mereka, jika cerita di Perak sebagai contoh dan tauladan…mengapa Tuanku Sultan Perak tidak boleh jujur kepada rakyat Perak, mengapa tidak boleh berlaku adil kepada semua rakyat..kenapa hanya adil kepada BN? Adakah tuanku mahu hanya BN sebagai rakyat tuanku? Sedangkan tuanku tahu bagaimana BN lakukan kepada Tuanku pada 1993 dahulu.
Kejadian di DUN Perak pada hari ini menyerlahkan lagi ketidak adilan Tuanku Sultan Perak, kenapa Tuanku tidak cuba untuk menyelesaikan Krisis tersebut dari waktu pagi lagi, mengapa tunggu selepas Speaker V Sivakumar di seret macam anjing oleh polis baru Tuanku nak masuk ke dalam Dun, kalau tuanku memang berniat mahu membela BN sahaja…patik cadangkan tuanku turun tahta, sinsing lengan bertanding dalam Pilihanraya, jadi calon BN, tuanku boleh ajak sesiapa sahaja di Perak untuk cabar Tuanku dalam pilihanraya, Tuanku Boleh cabar Nizar, Ngeh, atau Sivakumar, amat tidak aci jika sekiranya tuanku berselindung di sebalik tahta kemudian bertindak tidak adil kepada ADUN PR atas nama TAHTA,

Ampun Tuanku Beribu ampun.

Rakyat sekarang sudah jarang berjiwa Hang Tuah, tapi amat ramai sekarang yang berjiwa Hang Jebat, “Raja Adil Raja Di Sembah, Raja Zalim Raja Di Sangggah” itu kata Dato’ Laksamana Hang Jebat, itu la sekarang yang sedang membara di dada-dada rakyat, patik bimbang jika bara itu mencetuskan gunung berapi , masa itu tiada siapa lagi yang dapat menghalang, sudah acapkan perkara ini di sebut oleh rakyat, diulang oleh jelata, patik bimbang ianya akan jadi kenyataan.
Justeru itu, jujurlah!!! Jujurlah kepada Rakyat, Jujurlah kepada Peraturan dan undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak, ingat Doa semasa khutbah kedua walaupun di aminkan oleh seluruh rakyat belum pasti dapat menyelamatkan kita dari neraka, orang yang pernah di kapankan dengan Jubah Rasulullah pun kekal di dalam neraka, inikan pula kita yang tidak jujur kepada rakyat dan peraturan yang kita buat sendiri
Ampun Tuanku Beribu ampun.
Pohon patik bubarkan Dun sebagai lambang kejujuran tuanku terhadap rakyat dan undang-undang.

UMNO/BN!! Kamu rasa kamu sudah menang hari ini?!! Kalau rasa PR sudah tewas hari ini?!! Aku cadang malam ini kamu keluar berjumpa rakyat dengar apa rakyat kata, bukan rakyat itu kontraktor-kontraktor yang sentiasa menjelirkan lidah mereka di depan kamu, bukan ketua-ketua cawangan UMNO yang macam kerang busuk setiap kali kamu berjumpa, tapi rakyat sebenar di bawah, kamu boleh jumpa mereka di kedai-kedai kopi berkecuali, cikgu-cikgu, pegawai-pegawai….suri-suri rumah…tidak aku jumpa manusia yang paling busuk dan jahat di atas muka bumi ini, selain dari pemimpin UMNO..Demi Allah Aku doakan Kecelakaan bagi mereka selama-lamanya.

2 ulasan:

Mrkolumpo berkata...

AKU BUKAN ORG PERAK..TAPI AKU RASA SAKIT HATI DGN KEJADIAN PTG TADI...AKU RASA JATUH SIMPATI PADA RAKYAT PERAK

Tanpa Nama berkata...

Aku nak tanya dengan semua pak polisi pak polisi yang terlibat sama dan lain-lain yang terlibat dalam kes rampasan kuasa negeri . Kamu semua tak takut ke doa dari rakyat negeri perak meminta ALLAH melaknati hidup kamu semua. Ya ALLAH aku sangat takut kalau bala ALLAH turun keatas kamu semua atas perbuatan terkutuk kamu itu. Seluruh hidup keluarga kamu kucar kacir. Lepas satu bala satu bala akan diturunkan oleh ALLAH. Bertaubatlah kamu semua. Rakyat Perak aku rasa dah hilang sabar dengan perbuatan terkutuk kamu semua. Aku takut mereka mendoakan perkara yang tidak baik kepada kamu semua.


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda