09 Mei 2009

Individu Ulama' & Institusi Ulama'

Tuang Guru Presiden Bersama dengan Burhanuddin Rabbani di Tehran baru-baru ini

Bukan untuk menyanggah…jauh sekali untuk berdebat namun saya fikir di sana masih ada ruang untuk saya yang berpandangan kolot dan terbelakang (orang kata la) untuk mengeluarkan sedikit pandangan dan ulasan tentang polimik yang sedang berlaku dan hangat di perkatakan sekarang, jangan sesiapa hendak menyalah tafsirkan keadaan yang berlaku ini, di dalam PAS perkara ini biasa, berhujjah dan mengeluarkan pendapat adalah sesuatu yang amat sihat, sahabat-sahabat dari kalangan UMNO jangan cepat bertepuk tangan dengan menyatakan bahawa PAS sudah berpecah, jangan cuba…hatta terlintas dalam hati pun jangan, kerana perkara seperti ini amat biasa di dalam PAS di semua peringkat..di dalam PAS tidak ada konsep ‘MENTAQDISKAN’ pemimpin …apa makna taqdis? (cari sendir dalam kamus..atau tanyalah ulama’) tidak pernah sekalipun dalam hidup ini kita terdengar laungan Hidup Yusof Rawa!!, atau Hidup Fadhil Nor!! atau Hidup Hj Hadi!! atau Hidup Nik Aziz!! namun kita amat kerap mendengar Hidup Mahathir!! Hidup Pak Lah!! Dan Hidup Najib!! Itu bezanya PAS dan UMNO.Perkara yang ingin di bincangkan bersama kali ini ialah berkenaan dengan Institusi Ulama’ dan Individu Ulama’, sehingga ada yang menyatakan

"Apa yang penting bukan ulama secara individu yang dipertahankan sebaliknya institusi ulama itu sendiri. "Majlis Syura Ulamak memberi segala panduan mengenai dasar parti biar pun kuasa eksekutif berada di tangan Presiden, " katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Kelantan di sini, hari ini.

Bukan untuk menafikan kebenaran kenyataan ini, sementelah lagi siapa saya untuk menafi dan memepertikaikan ucapan pimpinan, kerana mungkin kefahaman kita tentang perjuangan dan dasar-dasar PAS ini jauh lebih cetek dari fahaman yang di fahami oleh pimpinan, kita hanya bekas pimpinan di kampung, namun ada beberapa perkara sahaja yang saya ingin sebut mudahan boleh meluaskan pernyataan di atas itu.

1- Bagaimana Institusi Ulama’ itu boleh terwujud tanpa individu yang Alim, dengan memahami konsep Majlis Syura PAS, namun jika sekiranya kuasa eksekutif yang ada pada tangan ulama’ pada hari ini sudah pandai di takwil dan di tidakkan oleh sesetengah golongan, maka tidak mustahil jugak suatu masa kelak, Majlis Syura Ulama’ PAS hanya cukup sekadar di sertai oleh 3 orang ulama’ yang Faqih, Alim dan menepati ciri-ciri ulama, kerana alasannya buat apa ramai-ramai ulama’ dalam Majlis Syura, kan ulama’ sebagai rujukan..nak rujuk 2,3 orang tak apa, maka tidak mustahil kehadiran ulama’ di dalam Majlis Syura akan di takwilkan satu masa kelak…..Ala Ustaz takkan sampai macam tu…tak kan tergamak orang buat macam tu pada ulama’… 10-20 tahun lalu, ada orang terlintas atau tidak akan berlakunya keadaan seperti ini?, dalam masa keadaan PAS di tohmah dan di nista…semuanya bergantung kepada Ulama’, Majlis Syuranya dan eksekutifnya…apabila sudah kuat maka ooooo pemimpin PAS tidak semestinya ulama’…kerana yang mustahak dan penting ialah institusi dan bukan Individu.

2- Siapakah yang lebih faham ulama’ ? ulama’ sendiri atau bukan ulama’, perbincangan yang berlaku sekarang ialah tentang kerusi no 1 & 2 jemaah, atau dalam erti kata lain mereka yang akan melaksanakan padangan dan keputusan Majlis Syura Ulama, melaksanakan dalam erti kata memahami apa yang tersurat dan tersirat dari setiap pandangan dan pengarahan Majlis Syura Ulama’, …….alah ustaz bukan payah sangat nak faham arahan Majlis Syura Ulama’…cakap je la kami faham, kami bukannya bodoh sangat samapai nak faham Arahan Majlis Syura, bukan kami tak pernah di tarbiyyah…usrah kami masa dalam IRC dulu pun kami yang jadi naqibnya. Mungkin betul apa yang di cakapkan itu, tetapi apakah pemahaman itu sebenar-benar kefahaman, takkan setiap kali Majlis Syura keluarkan pandangan dan arahan mesti di attach dengan nota-nota usul fiqh, qawaid Fiqhiyyah, Salinan tafsir Qurtubi, Salinan Tafsir Ibn Kathir, atau Syarahan Imam Nawawi terhadap Sahih Muslim, atau pun terjemahan pandangan–pandangan ulama’ khalaf dan salaf terhadap satu-satu perkara. Ala ustaz kan dah banyak terjemahan-terjemahan..kami boleh baca la semua tu….kalau macam tu..kenapa kita nak cari orang terpaksa baca terjemahan daripada orang yang memang sudah tahu.

3- Ulama pun boleh menyumbang kalau tak jadi pemimpin pun, begitu juga yang bukan ulama’ sudah banyak tempat-tempat penting telah di berikan kepada bukan ulama’, tidak boleh menyumbang lagi kah? Tidak cukup berkesan lagi kah? Jika pengurusan atau penampilan PAS tidak berkesan…apakah itu salah ulama’ yang ada di atas…bukankan Setiausaha Agung, Lujnah Pemerkasaan Parti sudah ada yang boleh menasihat dan menjalankan tugasan tanpa sebarang halangan dari mana-mana pihak. Atau mahu bicangan tentang hala tuju PAS..kabur ke tak kabur ke…. Pusat penyelidikan PAS Pusat… boleh buat cadangan…. Kesemua itu ialah tempat-tempat yang di beri amanah untuk kita menyumbang….Naib-naib presiden..tak kira sapa…. Abg Mad Ke, Dato’ Husam Ke, Ustaz Mad Awang ke? Bagaiamana sumbangan kita? Adakah kita tersekat dalam memberi sumbangan atau macamana? Walaupun laporan kerja yang di lakukan oleh Naib Presiden tidak di sertakan dalam Muktamar…namun ahli mahu melihat..apakah Abg Mad memerlukan jawatan Timbalan Presiden baru boleh buat kerja? Atau Dato’ Husam jadi Timbalan Presiden baru boleh menentukan hala tuju PAS..sekarang sebagai Naib Presiden tak boleh? Ada sekatan? Atau kita yang menyekat diri kita, adakah kita pernah bermuhasabah adakah sumbangan kita setara dengan TG Haji Hadi semasa beliau jadi Naib Presiden dulu bagaimana beliau boleh membentuk fenomena Islamic bukan sahaja di kalangan masyarakat akan tetapi di kampus-kampus dalam dan luar negeri…. Begitu kuat arus yang di bentuk olehnya….hinggakan pada waktu itu hampir menenggelamkan Ustaz Fadhil sebagai Timbalan Presiden…ada TG H Hadi Cabar ustaz Fadhil sebagai Timbalan Yang Di Pertua? Tidak pernah kerana beliau boleh tetap menyumbang walaupun tidak memegang jawatan Timbalan Presiden atau Presiden….Sekarang?? …….ala ustaz jangan kita Hj Hadi…dia kuat masa tu…pangaruh dia kuat….arus tu pun bukan dia bentuk…..orang lain ada jugak…..Dah kalau kita sedar kita tak kuat kenapa nok ‘tebeng’…. Dah kita tahu pengaruh kita kurang….tunggu la dulu…..walau pun dia bukan membentuk arus tersebut….tapi dia penyumbang terkuat dalam menggelorakan arus tersebut….kita? arus apa yang kita bentuk…..gelora apa yang kita kuatkan…arus ulama tak leh jadi pemimpin…gelora bukan individu ulama’ yang kita pertahankan tapi intitusi ulama’

Sebenarnya tidak sayugia saya menulis demikian..cuba untuk menyanggah kepimpinan…..orang yang melukut di tepi gantang cuba untuk mentakwilkan beras siam wangi yang ada dalam cupak… tidak munasabah walaubagaimanapun tanpa yang melukut ini orang tak akan tahu bahawa yang dalam gantang itu adalah beras siam kerana dengan yang melukut inilah orang boleh melakukan perbezaan…..oooo yang ni melukut je…yang tu baru beras….


Tiada ulasan:


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda