05 Mei 2008

Ilusi Sabrey Chik.....

Bila membicarakan tentang pertembungan dengan UMNO, di rasakan seolah-olah kita sedang berhadapan dengan sekumpulan manusia yang begitu degil, keras kepala, buta hati, berpura-pura dan kekadang kita ketiadaan pembendaharaan kata untuk menyifatkan mereka ini.

Ahad lalu Menteri Penerangan yang baru telah di temuramah oleh Mingguan Malaysia, membicarakan beberapa tajuk yang berkaitan dengan tugas dan peranannya sebagai Menteri Penerangan, antara perkara yang ditanya ialah tentang matlamat di adakan ruangan siaran lansung sesi soal jawab dari parlimen, lalu di katakan oleh beliau bahawa antara tujuan siaran lansung ini di adakan adalah untuk membuang ilusi daripada rakyat yang menganggap bahawa pembangkang adalah hebat.

AHMAD SHABERY: Saya bersetuju dengan pandangan bahawa dahulu orang kata kerajaan yang melakukan propaganda. Sekarang ini, pembangkang yang bersifat propaganda. Sebenarnya, dulu kita wujudkan terlalu banyak illusi bahawa pembangkang pandai. Mereka bijak, kalau bercakap ia berdasarkan kepada penyelidikan dan statistik.

Kalau tanya saya apa peranan Kementerian Penerangan dalam soal ini, saya mahu membuang illusi ini.

Sebab itu saya berpendapat, sidang Parlimen perlu disiarkan secara langsung dan sekarang orang tengok, apa illusinya? Kerajaan (menteri-menteri/timbalan menteri) datang hendak jawab, mereka tidak tanya soalan. Hari pertama pembangkang gagal, rakyat marah.

Jika keadaan ini berterusan orang tidak akan percaya kepada sistem Parlimen kerana rakyat dihidangkan dengan adegan ahli Parlimen bergaduh. Sebab itu pada mulanya, saya fikir tidak payah disiarkan secara langsung tetapi permintaan orang ramai akhirnya turut dijadikan alasan untuk Kabinet membuat keputusan ia harus diteruskan.

Kalau disiarkan secara langsung keseluruhannya, saya percaya ia akan mendatangkan kebaikan kerana ia akan membunuh illusi yang selama ini orang menganggap pembangkang ini terlalu hebat.

Ada beberapa persoalan yang terus datang ke pemikiran kita sekarang ini ialah, adakah benar kehebatan tokoh-tokoh pembangkang yang sedang menduduki kerusi Parlimen sekarang ini hanya ilusi sahaja, atau ianya hanya ilusi Sabrey Chik?

Tindakan kementerian mengadakan siaran lansung dari parlimen sekadar 1/2 jam hanyalah untuk menanam di benak fikiaran rakyat bahawa wakil rakyat BN ialah wakil rakyat yang aktif dan bertanggungjawab padahal apa yang berlaku adalah sebaliknya, jika kita melihat sebaik sahaja siaran bermula Yang di Pertua Dewan hanya membenarkan wakil-wakil BN mengemukakan soalan, manakala wakil-wakil PR tidak di beri laluan untuk mengemukakan soalan-soalan tambahan semasa siaran secara lansung tersebut, selepas tamat siaran lansung tersebut barulah wakil-wakil PR di berikan laluan (setelah rakyat tidak dapat menonton)

Suasana separuh masak arahan Sabery Chik ini, samalah keadaannya ketika Zainuddin Maidin menyerang Tok Guru Nik Aziz dahulu ketika menyiarkan ucapan Tok Guru tentang 'Tuhan Samseng' 'Barua' dan lain lagi, suasana separuh masak ini cuba di wujudkan semula oleh sabery Chik, dan kita harus ingat suasana separuh masak inilah yang menjadi salah satu sebab Kerajaan Terengganu jatuh. Bukan sahaja berita atau cerita saparuh masak sahaja yang membahayakan, tetapi al-Quran jika di bawa dan di tafsirkan secara separuh masak pun akan menyesatkan sebagai contoh firman Allah (Wailun lil musallin) Neraka kepada orang yang sembahyang.. jika itu di lakukan pasti akan menyesatkan.

Berbalik kepada ilusi Sabrey Chik, Sesuatu yang perlu kita sedar dan Sabrey sedar bahawa rakyat tidak berilusi dengan kehebatan pembangkang...tetapi rakyat sedang di hidangkan dengan kehebatan pembangkang....bahkan rakyat sedang cuba untuk menyedarkan UMNO pemimpin dan pengikut UMNO dari ilusi mereka. Apa Ilusi mereka?
  1. Mereka berilusi bahawa mereka memperjuangkan Bangsa Melayu..... kita tanya mereka apa yang buat kepada Melayu di Kelantan dan Terengganu (semasa PAS perintah) sehingga begitu sukar bagi kedua-dua negeri Melayu ini di perintah...semuanya di sekat.
  2. Mereka berilusi bahawa mereka memperjuangkan Bahasa Melayu...Dimana Bahasa Melayu sekarang? Dimana kehebatan Dewan Bahasa dan Pustaka? bagaimana peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu, di mana peranan NGO-NGO yang pro UMNO seperti Gapena semasa kerajaan mengistiharkan Matematik dan Sains di ajar dalam Bahasa Inggeris sehingga menyebabkan lingkup anak bangsa di desa.
  3. Mereka Berilusi bahawa merekalah pejuang agama Islam....kita tanya mereka, dimana UMNO ketika Ahli mereka menyaman Allah swt (Zaid Ibrahim saman Hudud), Siapa yang mencipta ajaran baru Islam Hadhari yang akhirnya menimbulkan krisis kefahaman terhadap Islam di kalangan muda-mudi dan remaja? Dimana UMNO ketika mana di dedahkan tentang berlakunya Murtad di kalangan Melayu?
  4. Mereka berilusi bahawa mereka yang membawa kemajuan...hanya UMNO.... mereka sedar atau tidak di negara lain, juga mencapai kemajuan walaupun tiada UMNO, mungkin pada hari ini kita merasakan bahawa UMNO itu hebat dengan kemajuan yang di bawa mereka, tetapi adakah kita sedar jika yang memerintah selama 50 tahun ini adalah PAS/PR mungkin kemajuan dan kemakmuran melebihi apa yang kita kecapi sekarang ini, sebagai contoh Kelantan (kebanyakan rumah di Kelantan Tangki Air pun ada rumah, jangankan tuan punya tangki lebih lagi la)
Ini baru sebahagian kecil dari ilusi UMNO yang telah di terap pemikiran rakyat, dan rakyat tidak menyedari bahawa itu hanya ilusi umno semata........

Sabrey Chik jangan cuba cabar saya senaraikan ilusi UMNO...nanti tidak terbaca kamu

1 ulasan:

Fadhli bin Ibrahim berkata...

hok aloh laaa.... bilo pulok yg mu panda buak blog ni....aii pok ik..
bernas molek buah2 mu...pah ni aku nak masuk buah2 mu dalam blog aku deh....


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda