02 Januari 2009

YB Tuan Hj Mohd Abd Wahid bin Hj Endut- Malaysiakini
Pemilihan Yb Hj Mohd Abd Wahid Endut sebagai calon mewakili PR dalam PRK Kuala Terengganu telah mengejutkan banyak pihak, satu keputusan yang betul-betul di luar jangkaan sesiapa sahaja, dalam keadaan semua pihak tampak berkeyakinan dengan Dr Syed Azman akan diisytiharkan pada malam tersebut, akan tetapi semua keyakinan itu meleset, ada seorang sahabat memberitahu, semasa pengistiharan tersebut ramai di kalangan wartawan yang hadir di majlis tersebut dalam keadaan terpinga-pinga terkejut dengan pengiystiharan yang di lakukan oleh YB Tuan Guru Presiden.

Apa pun tanggapan dan anggapan oleh semua pihak tapi itulah pilihan ‘ISTIKHARAH’ dan ‘ISTISYARAH’, dan itulah yang paling wajar dan paling tepat di lakukan oleh seorang pemimpin sebuah gerakan Islam, mengadu kepada Allah dan berbincang dengan sahabat, walaupun ada cubaan-cubaan sumbang yang cuba di lakukan oleh segelintir mereka yang masih tidak berpuas hati (itupun jika ada) kita ingatkan mereka dengan ucapan presiden semasa taklimat kepada petugas pilihanraya dari kawasan Kuala Terengganu sehari sebelum pengisytiharan calon di buat

"Taat diwaktu senang dan susah. Mentaati dalam semua keadaan. Setuju kita taat dan tidak setuju pun kita taat. Apa sahaja arahan yang diberi oleh pemimpin.
"Jika tahu calon dahulu baru hendak taat, itu bukan ajaran dari Allah SWT. Kita tidak menang jika ada golongan macam ini dalam PAS. Jika hendak dengar ‘amanat’ kena taat dan patuh," tegasnya ketika pada Majlis Amanat Pilihan Raya Kecil P036 di Markaz Tarbiyyah PAS Kuala Terengganu, ~harakahdaily

Adakah peringatan ini menunjukkan bahawa tiada lagi musyawarah di dalam PAS? Tidak ! akan tetapi ini melambangkan disiplin dan syarat kepada kejayaan kepada sesebuah Gerakan Islam lantaran keputusan tersebut di lakukan bukanlah secara sombrono akan tetapi secara ‘ISTIKHARAH & ISTISYARAH’ inilah keindahan dan kemanisan di dalam PAS yang tidak dapat di kecapi dan dirasai oleh mereka yang berada di dalam UMNO dan Barisan Nasional.

Sekarang, keputusan sudah di ambil dan pengisytiharan sudah di buat, YDP PAS Kawasan Kuala Terengganu akan berhadapan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, pihak UMNO hampir kelu dengan pengisytiharan calon PAS ini cuma ada satu respon oleh seorang pemimpin UMNO sebagaimana yang di siarkan dalam Malaysiakini.com yang menyatakan bahawa Yb Hj Mohd Abd Wahid tidak di kenali kecuali di DUN beliau sahaja, satu kenyataan yang paling cetek dan bengap yang pernah di keluarkan, patutlah dia ni kalah semasa menentang Hj Wahid di Wakaf Mempelam, Hj Mohd Abd Wahid Endut adalah Adun selama 5 Penggal atau 23 tahun, beliau YDP PAS Kawasan Kuala Terengganu, Beliau bekas EXCO Kerajaan Negeri Terengganu selama 4 tahun…tiba-tiba UMNO kata orang tak kenal dia!!..sebenarnya itu hanyalah satu kenyataan orang terkejut, terkedu dan mati akal kerana terpaksa berdepan dengan orang yang tidak pernah mempunyai rekod yang buruk selama 23 tahun sebagai wakil rakyat, kerana jika beliau tidak di senangi oleh rakyatnya pasti beliau tidak akan terpilih sebagai wakil rakyat dalam pilihanraya bagi tempoh yang begitu lama. Dan jika beliau ada masalah dengan Parti dan Jamaah pasti tidak akan di pilih sebagai calon di situ dan tidak akan di lantik menjadi YDP Kawasan.

Cuba cari wakil Rakyat UMNO/BN yang di masukkan ke WAD kerana Denggi tiba-tiba berbohong kepada jururawat untuk ke tandas tetapi keluar sekejap dari wad dengan tag nama masih ada di pergelangan tangan semata-mata untuk melawat rakyatnya yang terlibat dengan kebakaran rumah kediaman.. itulah YB Hj Mohd Abd Wahid Endut.

Satu Kenyataan dari Mohd Zuber Embong….ini pun hairan di sebut sebagai pemimpin UMNO tetapi beliau adalah pegawai kelas A (ketua sektor akademik di Jabatan Pelajaran Terengganu) macamana boleh terlibat dengan politik dan bercakap atas nama UMNO. Beliau menyatakan bahawa YB Hj Wahid tidak buat apa-apa selama 23 tahun…yang di maksudkan dengan ‘apa-apa’ itu APA? Pembangunan….beliau tinggal di mana sehingga tidak boleh nak bandingkan diantara Wakaf Mempelam 23 tahun yang lalu dengan Wakaf Mempelam sekarang? Dan kenyataan beliau bahawa kecemerlangan pendidikan yang di lakukan oleh Dato’ Razali dahulu akan lenyap…kenyataan itu sebenarnya bukand di tuju kepada Hj Wahid tetapi di tuju kepada Wan Farid dengan maksud bahawa ‘akulah yang lebih layak daripada kamu wahai Wan Farid sebab, aku ni sama dengan Hj Razali sama-sama dari sektor pendidikan’

Dua kenyataan dari pemimpin UMNO ini bukanlah tanda kenyakinan mereka untuk menang tapi kegelisahan mereka dalam mengahadapi calon PAS yang tidak dapat di cari kesalahan dan kesilapannya. Dan sehingga kepada saat ini (semasa artikel ini di tulis) Wan Farid tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung dengan pemilihan Hj Wahid sebagai calon PR.

PRK Kuala Terengganu adalah titi tolak kepada pembuktian sikap rakyat Terengganu menolak BN setelah mereka ketinggalan di dalam Tsunami politik semasa Pilihan Raya Umum baru ini, mudahan Allah memberikan kemenangan kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

1 ulasan:

PEMUDA PAS KEMAHANG 1 berkata...

TAHNIAH kepada semua pimpinan tertinggi PAS, bermula dari Mursyidul AM Tok Guru Nik Aziz, Presiden Tok Guru Hj Hadi dan pimpinan2 yang lain...

Pemilihan YB Wahid amat tepat. Semoga beliau mampu membawa kemenangan kepada jemaah.


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda