22 September 2008

ULASAN TERHADAP MUHASABAH SESAMA KITA : DARI ARTIKLE Al BAKISTANI
Kali ni saya malas dah untuk menulis panjang-panjang kerana (maaf sebut) hujahan yang di berikan terlalu dangkal…saya akan jawab ringkas-ringkas je..dan minta pembaca fikirla baik-baik dan nilaikan

PERTAMA:

ULASAN Bakistani

Setelah berjumpa dengan sebilangan pengikut setia Anwar, ana dapat simpulkan bahawa mereka menyokong Anwar seperti berikut;

a. Kerana Taassub membabi buta
b. Kerana ambil kesempatan, kononnya Perdana Menteri.
c. Kerana idealisma perjuangan beliau

Golongan pertama dan kedua, tidak perlu dibincangkan, tetapi ana tidak nafikan, wujud manusia yang menjadi pengikut setia Anwar kerana idealisma perjuangan beliau.

Ana dimaklumkan bahawa antara tokoh-tokoh islam yang diminati oleh Anwar adalah Sayed Naqib Al-Attas. Sejak dari itu, ana mula membaca berbagai-bagai tulisan Sayed Naqib Al-Attas, juga tulisan Ahmad Wahib, dari bukunya yang bertajuk "pergolakkan pemikiran islam".

Ekoran dari itu, ana dapat rasakan ada sesuatu yang hendak dilakukan oleh Anwar Ibrahim. Justeru itulah, ana menulis satu article yang bertajuk "andaian terhadap politik Anwar dan Kerajaan Pakatan rakyat" (Sila rujuk : (1) http://one-g.blogspot.com/2008/08/mengandaikan-politik-anwar-dan-pakatan.html (2) http://one-g.blogspot.com/2008/08/andaian-terhadap-politik-anwar-dan.html)

Apakah kita boleh menilai idealisma sesorang itu hanya dengan kita tengok buku yang dia baca sahaja? kalau saya kata saya dah baca Das-Kapital, anda boleh kata saya komunis?- saya nak minta Bakistani korek-korek siapa Sayed Naqib al Attas ni

KEDUA:


ULASAN Bakistani…
Pada ana, idealisma perjuangan PKR adalah Anwar. Dan idealisma perjuangan Anwar bukan PKR. Setelah meneliti bahan bacaan Anwar, ana menilai bahawa Anwar ada sesuatu yang dia hendak lakukan di Malaysia. (Sila rujuk tulisan ana yang lalu, bertajuk : Andaian terhadap politik Anwar dan kerajaan pakatan rakyat)

Takrifkan sikit idealisma tu apa? Komen saya macam yang pertama, nak nilai idealisma perjuangan Anwar dengan tengok buku dia baca? Betul ke macam tu sedara…Ada sesuatu yang dia nak lakukan di Malaysia…itu telahan anda sebab anda taksub pada dia.
KETIGA:

ULASAN Bakistani:

Dalam peperangan, orang yang berjaya mengalah tentera musuh adalah orang yang berjaya menjadikan Musuh menari dengan gendang yang dimainkannya.

Dalam kes Anwar dilihat sebagai orang yang lebih kehadapan berbanding PAS. Dilihat seperti Anwar naik kerana Isu.

Ana tidak berfikir rakyat malaysia sebodoh yang disangka. Berapa ramai manusia yang cerdik di Malaysia ini boleh termain dengan isu-isu.

Memang Anwar menjadi isu perbincangan rakyat. Masakan tidak, bukan musuh sahaja menari dengan isu Anwar, bahkan PAS sendiri juga menari.

Ekoran menari itulah, menyebabkan keluar kenyataan Dato’ Pa. Mungkin kita akan berkata, kenyataan Dato’ Pa itu bertujuan meredakan tarian dari pimpinan PAS yang sedang menari. Tetapi perlu diingat, kenyataan Dato’ Pa itu dibidas pedas oleh Mursyidul ’Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat.

Masakan Mursyidul Am tidak cerdik?? Bahkan ada ulama di kelantan menyebut bahawa kepala tok guru Mursyidul ’Am seorang, menyamai dengan 8 kepala orang Ulama besar di Malaysia.


Kita nak jadikan PAS ni Parti yang hidup dengan Isu semata ke macam PKR dan Anwar?, Atau kita mahu mencipta isu-isu yang tidak berpijak di bumi nyata semata nak publisiti…sekali dua boleh la…lama-lama orang benci

Kenyataan Dato' Pa adalah untuk meredakan ketaksuban orang PAS macam anda terhadap 916…itu pun tak reti lagi, meredakan orang PAS dari Politik Khayal yang tidak berpijak di bumi nyata….sekarang dah terbukti

Tok Guru Nik Aziz bukan Maksum dan juga boleh salah dalam bacaan politik (malas nak kata pada orang sekeliling tok guru yang bagi tak limat salah)

KEEMPAT:

ULASAN Bakistani:

Tidak perlu cari punca, bahkan memadai saudara tinggal dikawasan yang penduduknya ramai terdiri rakyat berbangsa selain melayu. ana tergamak menyebut PAS Syok sendiri apabila berjumpa dengan Non Muslim, dan bercerita tentang Islam yang diperjuangkan oleh PAS, menyebabkan mereka baru mengakui bahawa mereka baru sahaja memahami bahawa perjuangan PAS adalah murni.

Persoalannya, bukankah PAS sudah wujud sejak 1951 lagi. Mengapa non muslim ini baru memahami perjuangan Islam yang diperjuangkan oleh PAS.

Ini menunjukkan bahawa perjuangan PAS itu masih lagi berlegar dikalangan melayu. jika dianggap tidak berlegar sesama melayu, bahkan sudah menjangkau kepada non Muslim, mengapa harakah pada hari ini mengeluarkan satu kenyataan Mujahid Yusuf Rawa yang menyebut bahawa YDP Pas di semua kawasan perlu serius terhadap kelab penyokong PAS. Kalau desakan ini keluar, menunjukkan sebelum ini dan sekarang pun, PAS agak tidak serius dalam Non Muslim.

Itu masalah di tempat anda..jangan nak paksa orang lain ikut waqi' tempat kita….tempat kita kita la yang buat…nak usrah dengan NON muslim ke…nak apa ke dengan Non Muslim…kan anta AJK Ulama' Negeri…buat la.

KELIMA:


ULASAN Bakistani

Telah disebut dalam article lalu. Padaku, 16 september merupakan strategi Anwar untuk menjatuhkan Barisan nasional, sepertimana strategi slogan "Negara berkebajikan" yang dilaungkan oleh PAS dalam pilihanraya lalu untuk menjatuhkan BN.

Pimpinan kita juga ada mengulas isu ini, seperti Khalid Samad, Hussam musa, Mahfoz Omar dan sebagainya. agaknya, kita boleh rujuk terhadap tulisan-tulisan mereka dalam blog mereka, juga akhbar-akhbar.

"16 september merupakan strategi Anwar untuk menjatuhkan Barisan nasional", ayat ini keluar hanya selepas 16 september….jangan cuba nafikan perkara ini…semua orang tahu la akhi. Sebelum tu…confirm….saya tak bincang anta punya pendapat…saya bincang 916 ni telah menyebabkan politik khayal pada ahli PAS…ahli lain lantak dia la.


KEENAM:

ULASAN Bakistani

Ana dimaklumkan bahawa sebelum ini banyak strategi Anwar dibocorkan yang melembabkan gerak kerja Anwar. Ianya rentetan tuduhan liwat dari Saiful Bukhari dikala bekerja dengan beliau.

Begitujuga, mengikut ceritanya, sengaja Anwar tidak menyiarkan nama-nama MP itu, kerana didakwa BN akan menggunakan ISA dan seangkatan ISA terhadap MP-MP tersebut.

Yang pastinya, senarai-senarai MP-MP itu sudah berada dibawah pengetahuan PAS, iaitu menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Ustaz Ahmad Awang, salah seorang Naib Presiden PAS, bahkan Ahmad Awang mengakui kewujudan MP-MP yang mahu melompat itu.

Strategi apa? Takkan strategi boleh berubah sekejap-sekejap..sekejap boleh sekejap tak boleh…. Kalau Saiful Bukhari yang bocorkan strategi Anwar dah tentu di siar dalam akhbar strategi tu…saya di lihat tak ada pun strategi Anwar yang Saiful bocorkan.

Kenyataan Ustaz Ahmad Awang..dia kata dia tengok ada MCA dan MIC jugak akan lompat….. SU MIC kata MP MIC ada 4 orang je semua Menteri dan Timbalan Menteri dan semua nafi…dah bila orang nafi tu …siarlah namanya siapa!

Jangan baca Kenyataan Ust Ahmad Awang Saja…baca la jugak Kenyataan Ust Hashim Jasin bawah dia tu…Kata ust Hashim hanya tahu bilangan bukana nama bilangan ikut negeri…Sabah berapa, Serawak berapa…… Lain kali baca kena habis.


KETUJUH:


ULASAN Bakistani
Yang pastinya memang mereka sudah pergi. Juga yang pastinya mereka tetap menyatakan "on Track". Adakah mesti 16 september, pada ana, ia bukan isunya. Kerana sudah dinyatakan tadi, 16 september sebagai strategi untuk mengugat UMNO/BN. Yang lebih penting dari itu, perubahan kerajaan mesti berlaku, walaupun selepas dari 16 september.

Pengantin lelaki itu sudah ditimpa kemalangan, lalu dimasukkan ke dalam hospital dan mendapat rawatan Doktor. Apabila ditanya, Doktor menyatakan, pengantin itu mampu meneruskan majlis perkahwinannya dengan alasan luka dari kemalangan itu tidak terlalu kuat, lalu didapati majlis tersebut tidak dapat dilangsungkan juga pada hari itu, dan diminta agar diperlewatkan masa majlis perkahwinan itu. apakah ini membatalkan majlis perkahwinan tersebut????

'On Track' tu on track 16 september la…..tak ada strategi-stategi lagi..tak caya baca ni…http://fuziahsalleh2.wordpress.com/2008/09/16/anwar-last-night/ dan baca lagi http://fuziahsalleh2.wordpress.com/2008/09/13/the-typhoon-rages/


KELAPAN:

ULASAN Bakistani

Dalam tulisan lepas, saudara Zahash minta agar ana bertindak lebih manis. Agar tidak disebut nama pimpinan PAS itu. Tiba-tiba dalam tulisan kali ini, diminta agar disebut secara jelas tentang si Naib Presiden itu.

Secara nyata, ana nyatakan bahawa Naib Presiden dalam PAS ada tiga orang sahaja. Naib Presiden yang ana maksudkan adalah manusia yang tidak pernah puas mengkritik Anwar sejak dahulu hingga sekarang.

Beliau adalah Naib Presiden PAS yang sering bergurau menyebut mahu menjadi Menteri Dalam negeri.

Mungkin beliau bergurau, tetapi apakah dikira sebagai gurau, jika ucapan 'nama ana tidak dicalonkan sebagai salah seorang Kabinet menteri PR' dikala beliau sedang mengkritik Anwar habis-habisan.?? Macam frust jer???

Mungkin lepas ni, pihak wartawan boleh tanya si Naib Presiden pula untuk mendapat kepastian.

Itu Presepsi anta…saya ingat satu kenyataan resmi dalam mesyuarat ke…kalau presepsi ramai orang boleh melihat dari sudut lain dan bukan dari sudut pandangan anta… apa yang kita bincang ini ialah fact…. Kalau macam tu saya boleh kata Husam Musa, Syed Azman, Khalid Samad, Dr Hatta pun nak jadi menteri kabinet sebab di mana sidang akhbar Anwar disitu ada mereka di belakang….tentu anta jawab..tak leh cakap gitu sebab mereka hadir bagi sokongan….tak kira la itu presepsi saya.

KESEMBILAN:

ULASAN

Bukan dari ajaran islam semata-mata merujuk kepada habuan akhirat disamping meninggalkan habuan dunia. Itu bukan islam, itu dunia kepadrian yang merujuk kepada kristian, dan dunia kesamian yang merujuk kepada hindu.

Yang penting adalah, adakah dunia itu dijadikan sebagai tempat bercucuk tanam untuk menuju akhirat atau tidak???

Disebabkan kita tidak dicalonkan Menteri menjadi sebab kita hentam habis-habisan terhadap salah satu usaha menjatuhkan kerajaan BN/UMNO. Adakah kita tidak lagi menghentam, apabila kita mendapati nama kita salah seorang calon menteri???

Memang kita perlu berlumba dengan PKR dan DAP, tetapi apakah cukup kita berlumba itu dengan mendakwa PKR dan DAP seperti musuh, sedangkan mereka adalah sasaran dakwah kita.

Sebab itu, pada ana, rakyat tidak melihat PAS kerana mereka menilai PAS belum bersedia untuk memegang tampuk pemerintahan Malaysia.

Di manakah dasar ekonomi PAS, dasar pendidikan PAS, dasar luar PAS, perlembagaan Islam yang dicadangkan oleh PAS dan sebagainya.?????

Memang dasar islam sudah menjadi pegangan PAS, tetapi PAS belum bersedia kerana tidak mempunyai satu plan pemerintahan cara islam dikala memerintah Malaysia nanti.

Sebahagian kenyataan di atas tu dah menyokong kenyataan saya..ok dah

Cuma sebahagian lagi tu….kalau saya kata awak lidah UMNO, awak marah.tapi persoalan yang diberikan di ajukan itu ialah persoalan UMNO yang mahu memperlekehkan PAS, kalau saya tanya mana Dasar Ekonomi Anwar ke takat turun harga minyak je?, dasar Pendidikan Anwar mana? Dasar Luar Anwar mana?

Anta sudah mula tidak yakin pada PAS, masa PAS tawan Kelantan dulu ada orang persoal benda-benda macam ni….yang persoal ialah UMNO sahaja

KESEPULUH:

ULASAN Bakistani

Benar, ianya hasil perbincangan antara PAS, PKR dan DAP. Yang pelik, ada Dun-Dun dan parlimen-parlimen yang dulunya kepunyaan PAS, tetapi pilihanraya ke 12 telah jatuh ke tangan PKR dan DAP.

Tempat ana adalah antara contohnya. Dan ada pula kerusi itu memang sudah menjadi kepunyaan PAS, lalu diberikan mentah-mentah kepada PKR. Lalu apabila berlaku sedikit bantahan menyebabkan diberikan balik kepada PAS. hal ini berlaku di parlimen kota Raja. Boleh tanya Dr Hasan Ali.

Juga, ada Dun dan parlimen yang telah diberikan kepada PAS, yang Dun dan perlimen itu, rakyat terdiri ramai non Muslim, atau diletakkan calon non muslim, tetapi kenapa tidak dijadikan Dun atau parlimen itu sebagai dun atau parlimen focus????

Baru anta tak setuju PAS bertanding di kawasan Melayu sahaja, sekarang tak setuju PAS bertanding di kawasan Non Muslim pulak…mana satu ni sedara.

Masalah ini berlaku di Selangor…kan Khalid Samad kata PAS Selangor kuat… takkan ada masalah jugak…..tempat lain tak ada masalah pun…macam tu. PAS tolong beli/buat bendera PKR ada la.


KESEBELAS:

ULASAN bakistani

Isu selangor, ana rasa, ana lebih mengetahuinya, disebabkan ana hampir dengan mereka-mereka ini.

Pada ana, seseorang yang ada kredabaliti bukanlah kerana ilmunya tinggi tahap bumbung, banyak PHd, pandai ceramah dan sebagainya. Orang yang ada kredabaliti adalah manusia yang dihormati oleh kawan dan lawan.

Isu Salihin Mukhyi jumpa MB pula, bukan isu MB tidak mahu berjumpa, tetapi ia melibatkan isu sultan selangor.

Memang ana akui, kalau DAP ada wakil melayu, sudah pasti Nizar tak jadi MB. Pun begitu, setelah kejatuhan BN di Perak, Allah telah menetapkan Nizar sebagai MB.

Inilah yang diharapkan berlaku di Malaysia setelah kejatuhan BN/UMNO dalam target 16 september yang tarikhnya dienjakkan itu.

Sekarang ust Salihin tu memegang Jawatan Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor..tak kira la ilmu di banyak ke sikit….hatta kalau dia lulus sekolah rendah sekalipun, dia tetap Ketua DPPNS, dan PAS ini salah satu parti pemerintah…tiba-tiba nak jumpa MB pun tak leh….apa hal ni…. Ada apa-apa ke?....jumpa dulu la dengar dulu DPPNS nak cakap apa.

KEDUA BELAS:


ULASAN Bakistani

Memang apa yang sedang PAS lakukan untuk dakwah non Muslim itu agak positif, tetapi masih lagi ditahap yang lembab.

Apabila dilihat sebagai lembab, ini membuktikan kita tidak menjadikan dakwah Non muslim ini sebagai perkara utama dalam perjuangan PAS.

Takkan sejak tahun 1951, dakwah Non muslim ini masih tidak kemas lagi kot????

Bahkan ana ada membaca satu tulisan, bahawa memahamkan Dasar PAS ini kepada non Muslim pernah disebut oleh Profesor Zulkifli Ahmad dalam satu muktamar PAS dahulu. Tetapi yang peliknya, sekarang kita boleh menjawab ianya perlu diperkemaskan lagi. Persoalannya, ianya perlu diperkemaskan lagi, atau ianya baru hendak bermula???

Ana pun tidak menafikan usaha PAS ini secara total, tetapi yang pastinya, ana menolak secara total tentang keseriusan PAS dalam dakwah non Muslim. Buktinya, kenyataan Mujahid Yusuf Rawa dalam harakah keluaran hari ini, berkenaan kelab Penyokong PAS.

Jentera di peringkat anta tu la kena sambut seruan pimpinannya…takkan itu pun tak faham…kalau Prof Zul dan sebut lama dulu…dan di ulang-ulang di peringkat Muktamar selepas itu…..maka jentera di peringkat bawah…anta sebagai AJK Ulama Negeri, apa pandangan anta kepada mesyuarat peringkat negeri Selangor dalam hal ini oleh kerana anta melihat ini adalah masalah yang paling utama.

Pimpinan dah letakkan dasar, sejak dari Prof Zul lagi….kit adi bawah ni la yang buat nya.

KETIGA BELAS:
ULASAN Bakistani

Ulasan ana dalam article lalu, bukanlah dengan tujuan untuk mencari publisiti sepertimana orang UMNO mencari publisiti. Ana menulis article itu sebagai seorang yang berhadapan dengan Non Muslim dan "manusia-manusia pelik" yang masih lagi tidak memahami dasar perjuangan PAS.

Mengapa mereka tidak faham lagi dasar perjuangan PAS, walaupun PAS sudah terlibat dengan dunia politik sejak sebelum merdeka lagi???


Dah Terjawab di atas, orang yang pegang jawatan di bawah ni malas dan beralasan nak sambut seruan pimpinan.


KEEMPAT BELAS:


ULASAN Bakistini

Pada ana, dalam bekerja islam tidak cukup sekadar Ikhlas lillah sahaja. Bahkan perlu mengikut piawaian nabi, disamping mempunyai strategi dakwah yang dapat memberi kesan positif kepada Islam. Inilah yang telah dibahas panjang oleh ulama-ulama Hadis dan ulama-ulama dari bidang dakwah.

Kita tak bincang tentang Uslub atau Asalib dakwah di sini.,,,kalau pandai strategi tapi tidak lillah…Cuma strategi nak jadi PM je ……boleh ke macam tu?

KELIMA BELAS:

ULASAN Bakistani:

Memang diperingkat awal ana membicarakan peralihan kuasa. Di akhirnya pula ana bicara tentang dakwah islamiyyah. Sengaja ana mengulas sedemikian kerana, peralihan kuasa yang hendak dilakukan ini dirasakan "haru biru" oleh PAS disebabkan usaha dakwah islamiyyah kita tidak serius.

Pada ana, orang menerima PAS kerana mereka faham Islam yang diperjuangkan oleh PAS. kalau mereka tidak faham Islam, ana tidak yakin mereka menerima PAS.

Persoalannya, bagaimana hendak memahamkan islam kepada non Muslim?? Sudah pasti dengan dakwah islamiyyah yang dilakukan secara serius.

Non Muslim tu termasuk UMNO ke tak?, kalau masuk ye la tu


Saya rasa seperti mengulang-ulang hujjah yang sama…yang begitu sukar untuk di fahami oleh Al Bakistani….kalau begini la sikap yang ada …maka tidak akan berkesudahan….Cuma untuk akhirnya…….Jangan la kita terlalu terikut dengan politik yang mengutamakan isu semata kerana ianya tidak akan bertahan lama…kalau anta rasa strategi PAS ni tak betul dan tak bijak..PKR lebih bijak dan Anwar lebih bijak dari TGHH..saya cadangkan anda sertai PKR je…senang…PKR pun dalam PR lagi….Pun nak tegakkan Negara Islam..

16 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ustaz zahash dan bakistani satu kg ke? sekadar bertanya...

Tanpa Nama berkata...

"Cuma untuk akhirnya……."

Harap-harap ia memang akhir kepada penghujahan balas secara terbuka ini.

Cukup la kiranya ustaz berdua berdiskusi secara terbuka. Boleh jumpa atau call sembang2. Ataupun email peribadi. Ia lebih elok. Asyik berhujah balas macam ni grenti tak abis.

Tanpa Nama berkata...

macam geng antihusam jer :)

Tanpa Nama berkata...

patut PAS besut tak menang-menang pun..........???

patut Trg menang sepenggal je !!!!

Tanpa Nama berkata...

...maaf..tadi bakistani tanya email ustaz

Tanpa Nama berkata...

patut PAS besut tak menang-menang pun..........???

patut Trg menang sepenggal je !!!!


Ayat PAS besut tak menang-menang tu minta tarik balik sedara...PAS Besut pernah menang... bukan sekali...berkali-kali..

Selangor berapa penggal dah menang? Perak berapa kali dah menang?....sedar sikit

Syaikh Al-Bakistani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Syaikh Al-Bakistani berkata...

terima kasih atas kritikan membangun...

Tanpa Nama berkata...

kah kah.. pernah menang.. kah kah..

masa orang dok menang. kah kah.. hangpa kalah... kah kah kah..

guane pelik doooh lalu ???!!!

isham Tiubtukar:)

Tanpa Nama berkata...

MEMANG DAH KAMI MENANG MASA ORANG KALAH...APASAL TAK BISING STRATEGI TAK BETUL MASA TU...SAKIT TIUB DIO NI

Tanpa Nama berkata...

kah.. kah... hangpa menang pun kah kah kah tompang kami punya isu. kah kah kah..

kami menang masa hangpa kalah ni. kah kah. pasal kami punya isu. kah kah kah. kami tak tompang hangpa punya isu. kah kah kah.

hangpa memang kerja tompang jer. kui kui kui.

next, tahu-tahu hangpa pula nak kuasai. kah kah kah. macam tak sedar diri. kui kui kui..

hangpa mana ada strategi. kah kah. menang tompang jer. kah kah kah.

:)) :=))

Tanpa Nama berkata...

Hoi sedar ke diri ke tak...poster orang tukang cetak, bendera orang tukang beli...ahli ada 3 orang nak sembang

Tanpa Nama berkata...

kui kui.. kalau nak tipu pun kah kah. jgn smpi buat lawak bodoh. kah kah.

mana ada org parti lain cetak bendera parti org lain. kah kah kah. klu korg buat juga kah kah. sapa suruh. kan buat kerja bangang. kui kui kui.

klu pasang bendera orang.. kah kah. sapa paksa. kah kah. sapa suruh. kah kah kah.

tak kan korg tak faham politik kot. kah kah kah. baik tak yah main politik klu tak pandai politik. kah kah kui kui...

Tanpa Nama berkata...

Tu la penyakit orangyang kurang sedar diri...kalau dah tahu tak ada orang bertugas..jangan sembang besar...sedar la diri tu sikit...kalau orang tak tolong..ooo kata tak nak kerjasama la..apa la...
kau tak tahu ke parti mana tak leh cetak bendera sendiri....malas aku nak cerita sini buat malu kompeni...sembang berdegar-degar..habuk pun tarak

Tanpa Nama berkata...

hek eleh.... sedar la diri.. kah kah. kerusi kau dalam parlimen tu sikit. kah kah kah..demokrasi ajar kah kah yang paling banyak kah kah.itu yang jadi ketua. kah kah kah. tak belajar demokrasi ke... kah kah kah.

isham

Tanpa Nama berkata...

Cukup la ustaz....

Asyik nak perlekehkan orang jer....

Biar la al-Bakistani tu nak kuarkan pendapat peribadi dia. Salah ke? Asyik nak kritik org jer...


'Paste'kan ke Blog Anda Tanda Sokongan

Koleksi Ayahanda